melomakarona
clock icon
60'

Μελομακάρονα με άρωμα πορτοκάλι

Υλικά

  • 440ml ελαιόλαδο
  • 175ml χυμό πορτοκαλιού
  • 6 κουτ. σούπας μπράντι
  • 225γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • Για το σιρόπι

  • 700γρ. μέλι
  • 225γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Για το πασπάλισμα

  • μέλι
  • καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Τα μελομακάρονα δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι τα Χριστούγεννα. Αφράτα και λαχταριστά, φτιάχνονται με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και γίνονται και εξαιρετικά δώρα για τα γιορτινά καλέσματα.

Χτυπάτε στο μίξερ για 6-7 λεπτά το λάδι, τη ζάχαρη, το μπράντι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του λαδιού.
Συνεχίζετε το ανακάτεμα, με τα χέρια αυτήν τη φορά, προσθέτοντας το υπόλοιπο μίγμα αλευριού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πρέπει να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που πλάθοντάς την να μένει συμπαγής χωρίς να «ανοίγει».
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Πλάθετε τα μελομακάρονα, τα ακουμπάτε στον τρίφτη του τυριού ή σε άλλο σκεύος με έντονο ανάγλυφο σχέδιο και πιέζετε ώστε να αποτυπωθεί το ανάγλυφο στην πάνω όψη του μελομακάρονου. Τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε μέσα στα ταψιά για 5-6 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά. Αφαιρείτε τα χαρτιά ψησίματος και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι (μέσα στα ταψιά). Τα αναποδογυρίζετε μια δυο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα, τα περιχύνετε με λίγο μέλι ακόμα και τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε στο μίξερ για 6-7 λεπτά το λάδι, τη ζάχαρη, το μπράντι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του λαδιού.

Βήμα 3

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, με τα χέρια αυτήν τη φορά, προσθέτοντας το υπόλοιπο μίγμα αλευριού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πρέπει να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που πλάθοντάς την να μένει συμπαγής χωρίς να «ανοίγει».

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Πλάθετε τα μελομακάρονα, τα ακουμπάτε στον τρίφτη του τυριού ή σε άλλο σκεύος με έντονο ανάγλυφο σχέδιο και πιέζετε ώστε να αποτυπωθεί το ανάγλυφο στην πάνω όψη του μελομακάρονου. Τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 5

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.

Βήμα 6

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε μέσα στα ταψιά για 5-6 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά. Αφαιρείτε τα χαρτιά ψησίματος και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι (μέσα στα ταψιά). Τα αναποδογυρίζετε μια δυο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα, τα περιχύνετε με λίγο μέλι ακόμα και τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα.