MESOGEIAKO BURGER

LIGHT

clock icon
1:10'

Μεσογειακά burgers με μπιφτέκι από ρεβίθια και μελιτζάνες

Υλικά

  • 400γρ. ρεβίθια βρασμένα (ζυγισμένα μετά το βράσιμο)
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες, σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάστα καυτερής πιπεριάς (harissa)
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας σπόρους κύμινου, κοπανισμένους
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150γρ. φρυγανιές ολικής άλεσης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • 6 αραβικές πίτες μικρές
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες (από βάζο) και κομμένες σε λωρίδες
  • λίγα φύλλα βασιλικού για γαρνίρισμα

Με όσπρια και λαχανικά να αντικαθιστούν το κρέας, αυτά τα αρωματικά μπέργκερ σίγουρα δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τα κλασικά…

Σπάζετε τις φρυγανιές σε μικρά κομμάτια και τις αλέθετε στο multi. Τις μεταφέρετε σ’ ένα μπολ.
Αλείφετε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο γκριλ για 10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν κρυώσουν τις βάζετε στο multi μαζί με τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και τη harissa. Χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά και μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη φρυγανιά και το κύμινο και ανακατεύετε ξανά.
Πλάθετε το μίγμα σε έξι μπιφτέκια και τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν. Πρέπει να σταθούν για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ψήνετε τα μπιφτέκια στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε τις πίτες και βάζετε από ένα μπιφτέκι. Γαρνίρετε με λωρίδες από πιπεριές Φλωρίνης και φύλλα βασιλικού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σπάζετε τις φρυγανιές σε μικρά κομμάτια και τις αλέθετε στο multi. Τις μεταφέρετε σ’ ένα μπολ.

Βήμα 2

Αλείφετε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο και τις ψήνετε στο γκριλ για 10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Όταν κρυώσουν τις βάζετε στο multi μαζί με τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και τη harissa. Χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν και να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά και μεταφέρετε το μίγμα σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη φρυγανιά και το κύμινο και ανακατεύετε ξανά.

Βήμα 3

Πλάθετε το μίγμα σε έξι μπιφτέκια και τα αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσουν. Πρέπει να σταθούν για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Βήμα 4

Ψήνετε τα μπιφτέκια στο γκριλ για 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μ’ ένα μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε τις πίτες και βάζετε από ένα μπιφτέκι. Γαρνίρετε με λωρίδες από πιπεριές Φλωρίνης και φύλλα βασιλικού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb