ελαφρυ-μιλφειγ
clock icon
1:30'

Ελαφρύ μιλφέιγ λεμόνι

Υλικά

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Για την κρέμα

  • 5 φύλλα ζελατίνης
  • 500γρ. γάλα
  • φλούδες από 1 λεμόνι + ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 8 κρόκους αβγών
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 90γρ. κόρν φλαουρ
  • 600γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 300γρ. μασκαρπόνε

Αγαπημένο γλύκισμα για το κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια το μιλφέιγ, αποκτάει σε αυτή τη συνταγή ωραία γεύση λεμονιού.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε το ένα φύλλο σφολιάτας ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε ελάχιστα και ομοιόμορφα. Μεταφέρετε όπως είναι σε ένα ταψί και από πάνω βάζετε ένα δεύτερο ταψί ώστε να πιέζει τη σφολιάτα.

Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί που πιέζει και το επάνω κομμάτι χαρτί ψησίματος, πασπαλίζετε πολύ καλά με άχνη ζάχαρη, επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 3-5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσει και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αν έχετε διαθέσιμο και δεύτερο σετ ταψιών μπορείτε να ψήσετε τα φύλλα ταυτόχρονα.

Για την κρέμα: Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε μπολ με νερό και πάγο. Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και τις φλούδες λεμονιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Σε μεσαίο μπόλ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους με τη ζάχαρη μεχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετεε το κορν φάουρ και ανακατεύετε.

Μόλις το γάλα έχει αρχίσει να αχνίζει ξεκινάτε σιγά-σιγά να το ενσωματώνετε στο μίγμα με τα αβγά, ώστε να ανεβάσετε σταδιακά τη θερμοκρασία του και να μη γίνουν τα αβγά ομελέτα. Επαναφέρετε το μίγμα πίσω στη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύετε ανακατεύοντας έντονα με αβγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η κρέμα.

Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τις ζελατίνες που τις έχετε στύψει καλά και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθούν. Ακουμπάτε μια μεμβράνη στην κρέμα, να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού και το μασκαρπόνε και χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Μόλις η πρώτη κρέμα έχει κρυώσει ανακατεύετε μέσα την κρέμα με το μασκαρπόνε.

Για τη σύνθεση: Με οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού κόβετε περιμετρικά τη σφολιάτα, για να της δώσετε παραλληλόγραμμο σχήμα. Κόβετε κάθε σφολιάτα σε 3 μέρη και στη συνέχεια ξεκινάτε να απλώνετε την κρέμα στο πρώτο κομμάτι. Τοποθετείτε πάνω από την κρέμα το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την κρέμα. Τοποθετείτε και το τρίτο φύλλο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Διατηρείτε το μιλφέιγ στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε το ένα φύλλο σφολιάτας ανάμεσα σε δύο μεγάλα κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγετε ελάχιστα και ομοιόμορφα. Μεταφέρετε όπως είναι σε ένα ταψί και από πάνω βάζετε ένα δεύτερο ταψί ώστε να πιέζει τη σφολιάτα.

Βήμα 2

Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρείτε το ταψί που πιέζει και το επάνω κομμάτι χαρτί ψησίματος, πασπαλίζετε πολύ καλά με άχνη ζάχαρη, επαναφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 3-5 λεπτά ακόμη ή μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Αφήνετε εκτός φούρνου να κρυώσει και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αν έχετε διαθέσιμο και δεύτερο σετ ταψιών μπορείτε να ψήσετε τα φύλλα ταυτόχρονα.

Βήμα 3

Για την κρέμα: Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε μπολ με νερό και πάγο. Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα και τις φλούδες λεμονιού και ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Βήμα 4

Σε μεσαίο μπόλ χτυπάτε με αβγοδάρτη τους κρόκους με τη ζάχαρη μεχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτετεε το κορν φάουρ και ανακατεύετε.

Βήμα 5

Μόλις το γάλα έχει αρχίσει να αχνίζει ξεκινάτε σιγά-σιγά να το ενσωματώνετε στο μίγμα με τα αβγά, ώστε να ανεβάσετε σταδιακά τη θερμοκρασία του και να μη γίνουν τα αβγά ομελέτα. Επαναφέρετε το μίγμα πίσω στη κατσαρόλα και σε μέτρια θερμοκρασία μαγειρεύετε ανακατεύοντας έντονα με αβγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η κρέμα.

Βήμα 6

Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τις ζελατίνες που τις έχετε στύψει καλά και ανακατεύετε για να ομογενοποιηθούν. Ακουμπάτε μια μεμβράνη στην κρέμα, να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μην πιάσει πέτσα και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

Βήμα 7

Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος με το ξύσμα λεμονιού και το μασκαρπόνε και χτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Μόλις η πρώτη κρέμα έχει κρυώσει ανακατεύετε μέσα την κρέμα με το μασκαρπόνε.

Βήμα 8

Για τη σύνθεση: Με οδοντωτό μαχαίρι ψωμιού κόβετε περιμετρικά τη σφολιάτα, για να της δώσετε παραλληλόγραμμο σχήμα. Κόβετε κάθε σφολιάτα σε 3 μέρη και στη συνέχεια ξεκινάτε να απλώνετε την κρέμα στο πρώτο κομμάτι. Τοποθετείτε πάνω από την κρέμα το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με την κρέμα. Τοποθετείτε και το τρίτο φύλλο. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Διατηρείτε το μιλφέιγ στο ψυγείο για 4-5 μέρες.