OliveMagazine

Mont Blanc

Mont Blanc

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:30'
Χρόνος αναμονής:2 ωρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό κάστανα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 2 φακελάκια βανίλια ή μερικές σταγόνες άρωμα βανίλιας
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ρούμι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας κακάο
  • ½ λίτρο κρέμα γάλακτος
  • 50γρ. βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Χαράζετε τα κάστανα με μυτερό μαχαίρι και τα βάζετε σε κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό ελαφρά αλατισμένο. Τα βράζετε για 10 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν την πρώτη βράση. Τα σουρώνετε και τα καθαρίζετε (μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε την εσωτερική μεμβράνη).

Βάζετε το γάλα και τη μισή βανίλια σε κατσαρόλα και, όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα καθαρισμένα κάστανα. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα κάστανα πρέπει να είναι συνέχεια σκεπασμένα από το γάλα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο γάλα ακόμα. Τα στραγγίζετε αμέσως και τα περνάτε στο μύλο των λαχανικών να γίνουν πουρές. Προσθέτετε στον πουρέ το ρούμι και ανακατεύετε καλά.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: βράζετε σε μέτρια φωτιά ένα ποτήρι νερό με τα 250γρ. από τη ζάχαρη μέχρι να δέσει ελαφρά. Ανακατεύετε στο σιρόπι τον πουρέ του κάστανου, το κακάο και το λιωμένο βούτυρο. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και μεταφέρετε το μίγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.

Τοποθετείτε το δίσκο της μαρέγκας σε πιατέλα. Ξαναπερνάτε τον πουρέ στο μύλο των λαχανικών με τις μεγάλες τρύπες ώστε να βγαίνει σαν μακαρόνια πάνω στη μαρέγκα, σχηματίζοντας ένα βουναλάκι (σαν πυραμίδα), το οποίο διατηρείτε στο ψυγείο.

Πριν σερβίρετε το γλυκό, χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια σε σαντιγί. Τη βάζετε σε κορνέ με άνοιγμα αστεριού και σκεπάζετε το βουνό από τα κάστανα. Στολίζετε αν θέλετε με μαρόν γλασέ.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tips

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 750γρ. έτοιμα βρασμένα κάστανα του εμπορίου, τα οποία θα βράσετε για 6-7 λεπτά σε γάλα.


Πρόταση σερβιρίσματος: Φτιάξτε ένα μεγάλο δίσκο μαρέγκας ή μικρούς ατομικούς, για να τους χρησιμοποιήσετε ως βάση στο γλυκό σας.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr