mosxaraki
clock icon
3:40'

Μοσχαράκι μπουργκινιόν

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι από σπάλα ή κυλότο, χωρίς κόκκαλο, σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 150γρ. μπέικον σε φέτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 500γρ. κοκκάρια καθαρισμένα
  • 500γρ. ασπρομανίταρα μικρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500ml κρασί κόκκινο
  • 500ml ζωμό μοσχαρίσιο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το μπουκέ γκαρνί

  • 2 φύλλα δάφνη
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 4 γαρίφαλλα

Το μοσχαράκι Βουργουνδίας είναι ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Θέλει το χρόνο του όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και την αναμονή. Θυμηθείτε επίσης ότι τη δεύτερη μέρα το συγκεκριμένο πιάτο είναι ακόμα πιο νόστιμο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150°C. Πλένετε το κρέας και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας.
Βάζετε σε ένα τουλουπάνι ή σε τούλι τα υλικά για το μπουκέ και τα δένετε καλά με ένα σπαγκάκι.
Βάζετε πάνω στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που μπορεί να μπει και στο φούρνο ή μια γάστρα. Ρίχνετε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία και το αφήνετε να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον από την κατσαρόλα και το αφήνετε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κοκκάρια. Τα σοτάρετε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτετε πάλι λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να πάρουν χρώμα και τα βγάζετε και αυτά με την τρυπητή κουτάλα.
Τέλος, προσθέτετε άλλο λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε το κρέας σε μονή στρώση και το ροδίζετε καλά σε όλες τις μεριές. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνετε στην κατσαρόλα το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κρασί, τον ζωμό και τον πελτέ ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε, βάζετε και το μπουκέ γκαρνί και σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα ή την γάστρα.
Βάζετε το σκεύος στον φούρνο και ψήνετε για 3 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά.
Βγάζετε το σκεύος από την κουζίνα και το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150°C. Πλένετε το κρέας και το σκουπίζετε καλά με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Βάζετε σε ένα τουλουπάνι ή σε τούλι τα υλικά για το μπουκέ και τα δένετε καλά με ένα σπαγκάκι.

Βήμα 3

Βάζετε πάνω στο μάτι της κουζίνας να ζεσταθεί καλά μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που μπορεί να μπει και στο φούρνο ή μια γάστρα. Ρίχνετε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία και το αφήνετε να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Βγάζετε το μπέικον από την κατσαρόλα και το αφήνετε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα κοκκάρια. Τα σοτάρετε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Προσθέτετε πάλι λίγο ελαιόλαδο και ρίχνετε τα μανιτάρια. Τα αφήνετε να πάρουν χρώμα και τα βγάζετε και αυτά με την τρυπητή κουτάλα.

Βήμα 4

Τέλος, προσθέτετε άλλο λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνετε το κρέας σε μονή στρώση και το ροδίζετε καλά σε όλες τις μεριές. Προσθέτετε το σκόρδο και μόλις μυρίσει ρίχνετε στην κατσαρόλα το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Πασπαλίζετε με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε το κρασί, τον ζωμό και τον πελτέ ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε, βάζετε και το μπουκέ γκαρνί και σκεπάζετε καλά την κατσαρόλα ή την γάστρα.

Βήμα 5

Βάζετε το σκεύος στον φούρνο και ψήνετε για 3 ώρες περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά.

Βήμα 6

Βγάζετε το σκεύος από την κουζίνα και το αφήνετε να σταθεί για 15 λεπτά. Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.