MOSXARI-ME-KYDONIA-KAI-ARMPARORIZA
clock icon
2:5'

Μοσχαράκι με κυδώνια και μανιτάρια

Υλικά

  • 1.500γρ. μοσχάρι σε μερίδες (κιλότο ή ελιά)
  • 400γρ. μανιτάρια, σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα
  • χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 κυδώνια μέτρια
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2-3 φύλλα αρμπαρόριζας
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης ψημένα

Tips

  • Για να γαρνίρετε το φαγητό, μπορείτε, αν θέλετε να τηγανίσετε σε καυτό λάδι μερικά φύλλα αρμπαρόριζας. Παίρνουν βαθύ πράσινο χρώμα.

Μεταμορφώνουμε τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων σε υπέροχα γλυκόξινα πιάτα, όπως αυτό το νόστιμο φαγητό με μοσχάρι, που ταιριάζει πολύ στο κυριακάτικο τραπέζι.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τα βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και το κρεμμύδι. Το ροδίζετε από όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα αλατοπιπερώνετε ρίχνετε την κανέλα και τα γαρίφαλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει.
Στο μεταξύ κόβετε τα κυδώνια σε όγδοα και τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα. Τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αραδιάζετε τα κυδώνια σε βαρύ τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ψήνετε για λίγο ακόμη να καραμελώσουν.
Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτετε την αρμπαρόριζα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, χωρίς να λιώσουν (θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου ακόμα). Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Δεν ανακατεύετε το φαγητό. Απλώς ανακινείτε την κατσαρόλα. Τα 10 τελευταία λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια.
Σερβίρετε το κρέας με τα κυδώνια και τα μανιτάρια σε πιάτα και στο τέλος πασπαλίζετε με τα φιστίκια.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα μανιτάρια με το σκόρδο. Όταν εξατμιστούν τα υγρά τα βγάζετε στην άκρη και ρίχνετε στην κατσαρόλα το κρέας και το κρεμμύδι. Το ροδίζετε από όλες τις πλευρές και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα αλατοπιπερώνετε ρίχνετε την κανέλα και τα γαρίφαλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου να μαλακώσει.

Βήμα 2

Στο μεταξύ κόβετε τα κυδώνια σε όγδοα και τα καθαρίζετε από κουκούτσια και φλούδα. Τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Αραδιάζετε τα κυδώνια σε βαρύ τηγάνι μαζί με το βούτυρο και τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά. Τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη και ψήνετε για λίγο ακόμη να καραμελώσουν.

Βήμα 3

Τα μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτετε την αρμπαρόριζα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια, χωρίς να λιώσουν (θα χρειαστούν 30 λεπτά περίπου ακόμα). Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Δεν ανακατεύετε το φαγητό. Απλώς ανακινείτε την κατσαρόλα. Τα 10 τελευταία λεπτά προσθέτετε στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια.

Βήμα 4

Σερβίρετε το κρέας με τα κυδώνια και τα μανιτάρια σε πιάτα και στο τέλος πασπαλίζετε με τα φιστίκια.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή