mosxaraki xoumous-anoigma
clock icon
1:50'

Μοσχαράκι σαν χιουνκάρ αλλά με χούμους

Υλικά

  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό μοσχάρι για κατσαρόλα
  • 50 γρ. βούτυρο 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερό κόκκινο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστό μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 150 ml χυμό ντομάτας
  • 300 ml ζωμό κρέατος σπιτικό ή ψυγείου
  • λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το χούμους

  • 300 γρ. κουνουπίδι, χοντροκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 150 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 250 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
  • 100 ml νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. ταχίνι
  • θαλασσινό αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ακούγοντας τη λέξη «ρεβίθια» το μυαλό μας πάει αμέσως στο χούμους. Εδώ ετοιμάζουμε το κλασικό χούμους με την προσθήκη ψητού κουνουπιδιού, που σερβίρεται με πικάντικο μοσχαράκι και γίνεται το πιο comfort food που θα μπορούσε κανείς να απολαύσει στο καθημερινό του τραπέζι!

Πικάντικο μοσχαράκι: Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχαράκι από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει (αν χρειαστεί, το σοτάρουμε σε δόσεις). Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε το μοσχαράκι σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αν χρειάζεται, κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με ζωμό.
Χούμους: Στο μεταξύ, τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο, περιχύνουμε με 40 ml από το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο και ψήνουμε το κουνουπίδι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35΄ μέχρι να μαλακώσει.
Κατόπιν, στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβίθια, το κουνουπίδι και τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το χούμους σαν πουρέ μαζί με το μοσχαράκι, τη σάλτσα του και ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πικάντικο μοσχαράκι: Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το μοσχαράκι από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει (αν χρειαστεί, το σοτάρουμε σε δόσεις). Προσθέτουμε το βούτυρο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να καραμελώσουν.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη, τα ντοματάκια, τον χυμό ντομάτας, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε το μοσχαράκι σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αν χρειάζεται, κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με ζωμό.

Βήμα 3

Χούμους: Στο μεταξύ, τοποθετούμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί μαζί με 2 σκελίδες σκόρδο, περιχύνουμε με 40 ml από το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με πιπέρι και 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο και ψήνουμε το κουνουπίδι σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 35΄ μέχρι να μαλακώσει.

Βήμα 4

Κατόπιν, στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα ρεβίθια, το κουνουπίδι και τα υπόλοιπα υλικά, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Σερβίρουμε το χούμους σαν πουρέ μαζί με το μοσχαράκι, τη σάλτσα του και ψιλοκομμένο μαϊντανό αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη