mosharaki-ragou-me-birra
clock icon
5:45'

Μοσχάρι ραγού με μπίρα

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας από ελιά, χτένι ή ποντίκι, σε κύβους 2,5εκ. περίπου
  • 7 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 λίτρο μπίρα
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 κλαδάκια θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα φαγητό που θέλει το χρόνο του, αλλά η νοστιμιά του θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω για την αναμονή. Συνοδέψτε το με ένα βελούδινο πουρέ καρότου με πατάτες.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές.
Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε για 8 λεπτά, χωρίς να τα αφήσετε να ροδοκοκκινίσουν. Τα περιχύνετε με το ξίδι, το μέλι και το αλεύρι και τα ανακατεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να γίνουν διάφανα.
Σε κατσαρόλα μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε στρώσεις εναλλάξ με τα κομμάτια του κρέατος. Ρίχνετε την μπίρα και προσθέτετε το θυμάρι και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό 5 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο τέλος δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να ελαττωθεί και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρετε το ραγού με πουρέ πατάτας και καρότου.
Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας από όλες τις πλευρές.

Βήμα 2

Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Τα σοτάρετε για 8 λεπτά, χωρίς να τα αφήσετε να ροδοκοκκινίσουν. Τα περιχύνετε με το ξίδι, το μέλι και το αλεύρι και τα ανακατεύετε για 5 λεπτά ακόμα. Τα κρεμμύδια θα πρέπει να γίνουν διάφανα.

Βήμα 3

Σε κατσαρόλα μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε στρώσεις εναλλάξ με τα κομμάτια του κρέατος. Ρίχνετε την μπίρα και προσθέτετε το θυμάρι και τη δάφνη. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε το φαγητό 5 ώρες σε πολύ χαμηλή φωτιά. Στο τέλος δυναμώνετε τη φωτιά μέχρι να ελαττωθεί και να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 4

Σερβίρετε το ραγού με πουρέ πατάτας και καρότου.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey