mosxari_traxana
clock icon
2:30'

Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με τραχανά και ανθότυρο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1.200 γρ. μοσχαρίσια στηθοπλευρά (σε μερίδες)
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (ξηρή Μαυροδάφνη)
  • 2 ζουμερές ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 200 γρ. τραχανά ξινό
  • ανθότυρο ξηρό Νάξου, για το τελείωμα

Η Κυριακή Φωτοπούλου μαγειρεύει για εμάς μοσχάρι στην κατσαρόλα με τραχανά και του δίνει έξτρα γεύση προσθέτοντας ξηρό ανθότυρο Νάξου.

Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις στηθοπλευρές σε δυνατή φωτιά και αλατίζουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καούν. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, την κανέλα, το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Έπειτα συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε το κρέας. Το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για τουλάχιστον 1 με 1 ώρα και 30΄. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις ντομάτες. Τέλος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον τραχανά αφού έχουμε ελέγξει το νερό, προσθέτοντας λίγο επιπλέον αν χρειαστεί.

Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά από 10΄ ο τραχανάς μας είναι έτοιμος. Δοκιμάζουμε αν τυχόν χρειαζόμαστε παραπάνω αλάτι. Σερβίρουμε με ξηρό ανθότυρο Νάξου.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες; Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις στηθοπλευρές σε δυνατή φωτιά και αλατίζουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να καούν. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας, την κανέλα, το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 2

Έπειτα συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλύψουμε το κρέας. Το αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για τουλάχιστον 1 με 1 ώρα και 30΄. Προς το τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε τις ντομάτες. Τέλος χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον τραχανά αφού έχουμε ελέγξει το νερό, προσθέτοντας λίγο επιπλέον αν χρειαστεί.

Βήμα 3

Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μετά από 10΄ ο τραχανάς μας είναι έτοιμος. Δοκιμάζουμε αν τυχόν χρειαζόμαστε παραπάνω αλάτι. Σερβίρουμε με ξηρό ανθότυρο Νάξου.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες; Studio M