mikri-xtapodi
clock icon
1:40'

Μοσχιοί με μουστάρδα

Υλικά

  • 2 κιλά μοσχιούς καλοπλυμένους, καθαρισμένους
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρο πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι
  • 1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο
  • 4 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 1 φλιτζάνι κάππαρη

Μια υπέροχη συνταγή με μοσχιούς (μικρά χταποδάκια) ιδανική και για την περίοδο της νηστείας.

Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζετε άδεια πάνω στο μάτι. Τη ζεσταίνετε καλά ενώ είναι ακόμα άδεια. Ρίχνετε μέσα τις πέντε σκελίδες σκόρδο, τους κόκκους μαύρου πιπεριού και τους πλυμένους μοσχιούς. Σκεπάζετε και αφήνετε τους μοσχιούς να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Σε 10 λεπτά περίπου ρίχνετε μέσα το ξίδι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου ακόμα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια. Ανακατεύετε καλά.
Ρίχνετε το κόκκινο κρασί και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να μαλακώσουν οι μοσχιοί. Προσθέτετε τη μουστάρδα, την κάππαρη, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε τους μοσχιούς ζεστούς και, αν θέλετε, τους συνοδεύετε με λίγο ρύζι basmati βρασμένο με λίγο αλάτι.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνετε μια μεγάλη κατσαρόλα και τη βάζετε άδεια πάνω στο μάτι. Τη ζεσταίνετε καλά ενώ είναι ακόμα άδεια. Ρίχνετε μέσα τις πέντε σκελίδες σκόρδο, τους κόκκους μαύρου πιπεριού και τους πλυμένους μοσχιούς. Σκεπάζετε και αφήνετε τους μοσχιούς να κατεβάσουν τα υγρά τους.

Βήμα 2

Σε 10 λεπτά περίπου ρίχνετε μέσα το ξίδι. Αφήνετε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου ακόμα. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τα τριμμένα κρεμμύδια. Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 3

Ρίχνετε το κόκκινο κρασί και μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 40 λεπτά περίπου και μέχρι να μαλακώσουν οι μοσχιοί. Προσθέτετε τη μουστάρδα, την κάππαρη, ανακατεύετε και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 10-15 λεπτά περίπου.

Βήμα 4

Σερβίρετε τους μοσχιούς ζεστούς και, αν θέλετε, τους συνοδεύετε με λίγο ρύζι basmati βρασμένο με λίγο αλάτι.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή