mosxarosoupa vakiaros mikri
clock icon
1:50'

Μοσχαρόσουπα με λαχανικά και γλυκό τραχανά

Υλικά

  • 500γρ. μοσχαρίσιο ποντίκι
  • 2 μοσχαρίσια κόκαλα
  • 45ml ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 120ml χυμό τομάτας
  • 1 1/2 λίτρο νερό
  • 6γρ. κόκκους πιπεριού, προαιρετικά
  • 180γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. σελινόριζα ή πατάτα, ψιλοκομμένη
  • 260γρ. πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 250γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 120γρ. καρότα, ψιλοκομμένα
  • 5-6 μεσαία λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 100γρ. γλυκό σταρένιο τραχανά
  • ξύσμα λεμονιού και χυμό για το σερβίρισμα

Ο Λάμπρος Βακιάρος βάζει την κατσαρόλα στη φωτιά και φτιάχνει μια θρεπτική, δυναμωτική μοσχαρόσουπα που γίνεται βάλσαμο με τον γλυκό τραχανά!

Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους, αλείφουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το νερό και προαιρετικά, τους κόκκους πιπεριού.
Παράλληλα, προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κόκαλα χωρίς ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα κόκαλα στην κατσαρόλα (χωρίς το λίπος από το τηγάνι), χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 60 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι ή μέχρι το κρέας να είναι αρκετά μαλακό. Ανά διαστήματα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κόκαλα και προσθέτουμε τον γλυκό τραχανά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.
Μαγειρεύουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί, και γαρνίρουμε με φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με παξιμάδια ή καβουρδισμένο ψωμί και φρεσκοστυμένο λεμόνι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους, αλείφουμε με λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το νερό και προαιρετικά, τους κόκκους πιπεριού.

Βήμα 2

Παράλληλα, προθερμαίνουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κόκαλα χωρίς ελαιόλαδο για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε τα κόκαλα στην κατσαρόλα (χωρίς το λίπος από το τηγάνι), χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για περίπου 60 λεπτά με μισόκλειστο καπάκι ή μέχρι το κρέας να είναι αρκετά μαλακό. Ανά διαστήματα ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.

Βήμα 3

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τα κόκαλα και προσθέτουμε τον γλυκό τραχανά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε για άλλα 15 περίπου λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε, προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί, και γαρνίρουμε με φρέσκο παρθένο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με παξιμάδια ή καβουρδισμένο ψωμί και φρεσκοστυμένο λεμόνι.