mousakas-sto-potiri
clock icon
1:10'

Μουσακάς στο ποτήρι με γιαούρτι και πουρέ μελιτζάνας

Υλικά

    Για τον πουρέ μελιτζάνας

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τον κιμά

  • 300γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή αρνίσιο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150ml κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 200γρ. γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εναλλακτικός μουσακάς, με πουρέ μελιτζάνας και γιαούρτι αντί για μπεσαμέλ. Σερβίρετε σε ποτήρι και προσφέρετε ως πρώτο πιάτο σε κυριακάτικα και γιορτινά τραπέζια.

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο, αφού τις τρυπήσετε μια-δυο φορές. Τις ξεφλουδίζετε με προσοχή, κρατώντας τες από τα κοτσάνια. Βάζετε την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και λιώνετε με πιρούνι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το λεμόνι και το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν πουρές.

Κατόπιν ρίχνετε το μαϊντανό, το γιαούρτι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με λευκό κρασί και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς. Αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι και αφήνετε τον κιμά να στεγνώσει καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ταχίνι με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το γιαούρτι και το κύμινο και ανακατεύετε ξανά. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.

Λίγη ώρα πριν σερβίρετε, «στήνετε» το μουσακά σας. Μοιράζετε σε 4 ποτήρια ή γυάλινα μπολ ίση ποσότητα από τον πουρέ μελιτζάνας και καλύπτετε με τον κιμά. Γαρνίρετε με ένα φυλλαράκι μαϊντανού και σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο φούρνο, αφού τις τρυπήσετε μια-δυο φορές. Τις ξεφλουδίζετε με προσοχή, κρατώντας τες από τα κοτσάνια. Βάζετε την ψίχα από τις ψημένες μελιτζάνες σε ένα μπολ και λιώνετε με πιρούνι, ρίχνοντας σιγά-σιγά το λεμόνι και το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν πουρές.

Βήμα 2

Κατόπιν ρίχνετε το μαϊντανό, το γιαούρτι, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με λευκό κρασί και αλατοπιπερώνετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά. Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς. Αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι και αφήνετε τον κιμά να στεγνώσει καλά.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ ανακατεύετε καλά το ταχίνι με το χυμό λεμονιού. Προσθέτετε το γιαούρτι και το κύμινο και ανακατεύετε ξανά. Βάζετε το μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 5

Λίγη ώρα πριν σερβίρετε, «στήνετε» το μουσακά σας. Μοιράζετε σε 4 ποτήρια ή γυάλινα μπολ ίση ποσότητα από τον πουρέ μελιτζάνας και καλύπτετε με τον κιμά. Γαρνίρετε με ένα φυλλαράκι μαϊντανού και σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb