mudia me axnista xorta
clock icon
55'

Μύδια γιαχνί με χόρτα

Υλικά

    Για τα μύδια

  • 2 κουτ. σούπας έξτρα ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό μύδια με κέλυφος, καθαρισμένα
  • 1 καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί  λευκό ξηρό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα χόρτα

  • 6 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/3 φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό
  • 1 κιλό χόρτα εποχής, καθαρισμένα
  • ½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. τραχανά ξινό ή ρύζι νυχάκι
  • 250ml ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Συνταγή, που μυρίζει θάλασσα με μύδια γιαχνί και χόρτα. Ένα πιάτο, που μπορεί να μαγειρευτεί καθημερινά.

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις κάψει σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα μύδια με τα υπόλοιπα υλικά, κλείνετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά για να ανοίξουν.
Για τα χόρτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το πράσο  και το κρεμμύδι και μόλις κάψει σοτάρετε για να γυαλίσουν για 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά.
Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τα χόρτα κομμένα στα τρία. Ανακατεύετε, ώστε να λαδωθούν και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά.
Ανακατεύετε στα χόρτα τα μύδια και αφήνετε για 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε χλιαρό, πασπαλίζοντας, αν θέλετε με επιπλέον ψιλοκομμένο μάραθο.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις κάψει σοτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να γυαλίσουν, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τα μύδια με τα υπόλοιπα υλικά, κλείνετε με καπάκι και μαγειρεύετε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά για να ανοίξουν.

Βήμα 2

Για τα χόρτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το πράσο  και το κρεμμύδι και μόλις κάψει σοτάρετε για να γυαλίσουν για 1 λεπτό, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε να διαλυθεί καλά.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τα χόρτα κομμένα στα τρία. Ανακατεύετε, ώστε να λαδωθούν και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Κλείνετε με καπάκι και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά.

Βήμα 4

Ανακατεύετε στα χόρτα τα μύδια και αφήνετε για 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις. Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά και το σερβίρετε χλιαρό, πασπαλίζοντας, αν θέλετε με επιπλέον ψιλοκομμένο μάραθο.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση