mydia_soupa_mamal.olivemagazine.gr

Υλικά

  • 1½ κιλό μύδια, με τα κελύφη τους
  • ½ κιλό μυδόψιχα φρέσκια
  • 4-5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ρίγανη
  • 1γρ. κρόκο Κοζάνης
  • 3γρ. κόκκους κόλιανδρου, κοπανισμένους
  • 1 μπουκάλι καλό λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Η πιο επίπονη διαδικασία για αυτή τη σούπα με οστρακοειδή είναι ο καθαρισμός των μυδιών. Με ένα μαχαιράκι και το χοντρό σύρμα για τις κατσαρόλες, αφαιρείτε ό,τι είναι κολλημένο πάνω τους, κι έπειτα τα γένια που εξέχουν. Πλένετε ξανά και ξανά.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 5εκ. νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα μύδια και τα βράζετε 2-3 λεπτά. Κατόπιν, αρχίζετε τη διαλογή. Όποιο δεν είναι ανοιχτό δεν μας κάνει, όποιο είναι πολύ μικρό το αφαιρείτε από το κέλυφος και κρατάτε μόνο την ψίχα, πετάτε τα σπασμένα κελύφη και κυρίως δεν χρησιμοποιείτε το νερό, το οποίο μπορεί να έχει πλέον αρκετή άμμο, πετραδάκια ή κομματάκια από τα κελύφη. Ελέγχετε ακόμα μία φορά για άμμο τα μύδια και τα σουρώνετε.
Σε μια καθαρή, βαθιά κατσαρόλα μαραίνετε τα κρεμμύδια στο λάδι. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν, ρίχνετε μέσα τη μυδόψιχα χωρίς πολλά ζουμιά και τα αχνισμένα μύδια με τα κελύφη τους. Τα αφήνετε να έρθουν σε σημείο βρασμού και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Κατόπιν, ρίχνετε το λεμονάκι και σταδιακά το κρασί.
Με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα αφήνετε να βράσουν, ώσπου να μειωθεί το κρασί στο μισό. Παράλληλα με το κρασί, ρίχνετε τα αλάτια σας (δοκιμάστε πρώτα γιατί τα μύδια έχουν το δικό τους) και τα πιπέρια σας κατά βούληση, τον κρόκο Κοζάνης και τους κοπανισμένους κόκκους κόλιανδρου.
Όταν το μίγμα αρχίζει να πήζει και να δένει, ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να πάρει βράση. Η σούπα είναι έτοιμη. Σερβίρετε σε σουπιέρα ή με την κατσαρόλα, αν είναι φιλικό γεύμα. Χρειάζεστε ψωμάκια και κρασί, κατά προτίμηση ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιήσατε στο φαγητό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 5εκ. νερό. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε τα μύδια και τα βράζετε 2-3 λεπτά. Κατόπιν, αρχίζετε τη διαλογή. Όποιο δεν είναι ανοιχτό δεν μας κάνει, όποιο είναι πολύ μικρό το αφαιρείτε από το κέλυφος και κρατάτε μόνο την ψίχα, πετάτε τα σπασμένα κελύφη και κυρίως δεν χρησιμοποιείτε το νερό, το οποίο μπορεί να έχει πλέον αρκετή άμμο, πετραδάκια ή κομματάκια από τα κελύφη. Ελέγχετε ακόμα μία φορά για άμμο τα μύδια και τα σουρώνετε.

Βήμα 2

Σε μια καθαρή, βαθιά κατσαρόλα μαραίνετε τα κρεμμύδια στο λάδι. Όταν αρχίζουν να ροδίζουν, ρίχνετε μέσα τη μυδόψιχα χωρίς πολλά ζουμιά και τα αχνισμένα μύδια με τα κελύφη τους. Τα αφήνετε να έρθουν σε σημείο βρασμού και να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Κατόπιν, ρίχνετε το λεμονάκι και σταδιακά το κρασί.

Βήμα 3

Με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα αφήνετε να βράσουν, ώσπου να μειωθεί το κρασί στο μισό. Παράλληλα με το κρασί, ρίχνετε τα αλάτια σας (δοκιμάστε πρώτα γιατί τα μύδια έχουν το δικό τους) και τα πιπέρια σας κατά βούληση, τον κρόκο Κοζάνης και τους κοπανισμένους κόκκους κόλιανδρου.

Βήμα 4

Όταν το μίγμα αρχίζει να πήζει και να δένει, ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος και αφήνετε να πάρει βράση. Η σούπα είναι έτοιμη. Σερβίρετε σε σουπιέρα ή με την κατσαρόλα, αν είναι φιλικό γεύμα. Χρειάζεστε ψωμάκια και κρασί, κατά προτίμηση ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιήσατε στο φαγητό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb