ntomates gemistes me kokkinisto kouskous
clock icon
1:10'

Nτομάτες γεμιστές με κουσκούς, φέτα και βασιλικό

Υλικά

  • 8 ντομάτες ώριμες, μέτριες
  • 250γρ. κουσκούς στιγμιαίο
  • 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κύβο λαχανικών διαλυμένο σε 1½ φλιτζάνι νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης για τη σάλτσα
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Αν θέλετε να προσφέρετε τις ντομάτες σαν ορεκτικό ή αν τις προορίζετε για μπουφέ, αντί για μεγάλες ντομάτες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρότερες, από τσαμπί, απλώς θα διπλασιάσετε την ποσότητα τους.

Μία διαφορετική συνταγή για γεμιστές ντομάτες, με κουσκούς αντί για ρύζι, που μπορείτε να σερβίρετε και ως ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.

Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα καπάκι από τις ντομάτες και αδειάζετε την ψίχα τους. Τις αλατίζετε στο εσωτερικό τους και τις αναποδογυρίζετε να στραγγίξουν καλά. Περνάτε την ψίχα της ντομάτας από το μπλέντερ και φυλάτε ⅔ φλιτζανιού πολτό στην άκρη. Θα τη χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα που θα συνοδεύσει το φαγητό.
Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ⅓ της πολτοποιημένης ψίχας, το μαϊντανό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά της και να πήξει.
Βράζετε το διαλυμένο κύβο με το νερό του και προσθέτετε το κουσκούς, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σκεπάζετε με πετσέτα και το καπάκι του σκεύους και αφήνετε το κουσκούς να φουσκώσει για 5-8 λεπτά.
Προσθέτετε το κουσκούς στο μίγμα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε απαλά για να μη λιώσει η φέτα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα και τις κλείνετε με το καπάκι τους. Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ταψί και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα για τη συνοδεία: βάζετε την υπόλοιπη πολτοποιημένη ντομάτα σε κατσαρολάκι και προσθέτετε ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ένα φύλλο δάφνης. Αφήνετε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Συνοδεύετε τις γεμιστές ντομάτες με τη σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Με μια οριζόντια τομή κόβετε ένα καπάκι από τις ντομάτες και αδειάζετε την ψίχα τους. Τις αλατίζετε στο εσωτερικό τους και τις αναποδογυρίζετε να στραγγίξουν καλά. Περνάτε την ψίχα της ντομάτας από το μπλέντερ και φυλάτε ⅔ φλιτζανιού πολτό στην άκρη. Θα τη χρησιμοποιήσετε για τη σάλτσα που θα συνοδεύσει το φαγητό.

Βήμα 2

Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ⅓ της πολτοποιημένης ψίχας, το μαϊντανό, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι η σάλτσα να πιει τα υγρά της και να πήξει.

Βήμα 3

Βράζετε το διαλυμένο κύβο με το νερό του και προσθέτετε το κουσκούς, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σκεπάζετε με πετσέτα και το καπάκι του σκεύους και αφήνετε το κουσκούς να φουσκώσει για 5-8 λεπτά.

Βήμα 4

Προσθέτετε το κουσκούς στο μίγμα με τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε. Προσθέτετε τη φέτα και ανακατεύετε απαλά για να μη λιώσει η φέτα.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα και τις κλείνετε με το καπάκι τους. Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ταψί και τις περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.

Βήμα 6

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη σάλτσα για τη συνοδεία: βάζετε την υπόλοιπη πολτοποιημένη ντομάτα σε κατσαρολάκι και προσθέτετε ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο, μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και ένα φύλλο δάφνης. Αφήνετε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 7

Συνοδεύετε τις γεμιστές ντομάτες με τη σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb