OliveMagazine

Nτομάτες γεμιστές από την Τήνο

Nτομάτες γεμιστές από την Τήνο

Μερίδες:για 30-40 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 30-40 μικρές ντομάτες κόκκινες και σφιχτές
  • 2 φλιτζάνια τηνιακό τυρί τριμμένο ή κεφαλοτύρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια φρυγανιά τριμμένη
  • 4 αβγά
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε τις ντομάτες, κόβετε οριζόντια μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού και το αφαιρείτε κάνοντας ένα μικρό άνοιγμα. Τις αδειάζετε προσεκτικά με κουταλάκι. Ρίχνετε το εσωτερικό τους στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε. Βγάζετε ένα ποτήρι από το χυμό τους στην άκρη, γιατί δεν θα το χρησιμοποιήσετε.

Βάζετε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ρίχνετε τον υπόλοιπο πολτό της ντομάτας και σιγοβράζετε για μισή ώρα να πήξει η σάλτσα. Την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς και στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, τη φρυγανιά, τα αβγά ελαφρά χτυπημένα, τη ζάχαρη, το μαϊντανό κι ανάλογο αλατοπίπερο, αφού ανακατέψετε το μίγμα και δοκιμάσετε τη γέμιση. Το μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό, αλλιώς προσθέτετε λίγο τριμμένο τυρί ακόμα.

Γεμίζετε τις ντομάτες και τις αραδιάζετε σε ταψί. Πάνω σε κάθε ντομάτα βάζετε λίγο βούτυρο στη μύτη του κουταλιού.

Ψήνετε τις ντομάτες για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα. Τις ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν πριν τις μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Tips

Σε αυτές τις ντομάτες δεν βάζουμε καθόλου το καπάκι.


Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» της μαγείρισσας-συγγραφέα Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο