Gnocchi with mushrooms and paprika butter
clock icon
20'

Νιόκι με μανιτάρια, βούτυρο και πάπρικα

Υλικά

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο θρυμματισμένη
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 500 γρ. νιόκι
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • κεφαλογραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

Ο σεφ Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει νιόκι με μανιτάρια. Ένα νόστιμο πιάτο με αέρα Ιταλίας που μπορεί να σερβιριστεί στο καθημερινό τραπέζι αλλά κι ως ορεκτικό σε ένα κυριακάτικο γεύμα.

Ζεσταίνουμε ένα μικρό κομμάτι από το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ½ κουτ. γλυκού αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά για 4΄-5΄. Ανακατεύουμε την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια διατηρούμε σε χαμηλή φωτιά.

Μαγειρεύουμε τα νιόκι σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 3΄-4΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, πολύ μαύρο πιπέρι και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Φωτογραφία: Charlie Richards

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε ένα μικρό κομμάτι από το βούτυρο σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ½ κουτ. γλυκού αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το σκόρδο και το δεντρολίβανο και μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά για 4΄-5΄. Ανακατεύουμε την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια διατηρούμε σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε τα νιόκι σε μια κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό για 3΄-4΄. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ με μια κουταλιά κρέμα γάλακτος, πολύ μαύρο πιπέρι και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Φωτογραφία: Charlie Richards