pita laxanika
clock icon
1:40'

Νηστίσιμη πίτα με πολύχρωμα λαχανικά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, σε φέτες
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα, μαζί με λίγο από το πράσινο μέρος τους
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), σε φετούλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιμο ή πλιγούρι
  • αλάτι, πιπέρι ψιλοκομμένο
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι

Μια ξεχωριστή, νηστίσιμη πίτα με φρέσκα, πολύχρωμα λαχανικά και τραχανά που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα χλιαρή αλλά και κρύα.

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.
Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.
Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.
Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.

Βήμα 2

Προσθέτετε τη μαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε τότε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νερό ακόμα.

Βήμα 3

Όταν η γέμιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένα μυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα με πινέλο.

Βήμα 5

Απλώνετε το μίγμα της γέμισης πάνω από τα στρωμένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να μην εξέχουν από το ταψί.

Βήμα 6

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, πιτσιλάτε με κρύο νερό την επιφάνεια της, πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στο φούρνο περίπου για 50 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα τα φύλλα της.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κάτη