ntomates gem kalamarakia pesto
clock icon
30'

Ντομάτα γεμιστή με κρύο καλαμαράκι και πέστο βασιλικού

Υλικά

  • 8 μεγάλες ντομάτες
  • 1 κιλό καλαμαράκια φρέσκα, μικρά σε μέγεθος
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
  • 1 αρωματικό μπουκέτο από φύλλα δάφνης, μαϊντανό & θυμάρι
  • Για το πέστο

  • 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, μόνο τα φύλλα
  • 10 γρ. κουκουνάρι
  • 1 χοντρή σκελίδα σκόρδο
  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Οι γεμιστές ντομάτες είναι αγαπημένο καλοκαιρινό πιάτο. Πέρα από ρύζι και μυρωδικά όμως, μπορούμε να τους προσθέσουμε και εναλλακτικές γεμίσεις, όπως καλαμαράκι.

Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας και κρατάμε τα καπάκια τους στην άκρη. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας αδειάζουμε το εσωτερικό τους.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο (μπουκέ γκαρνί). Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε καλαμαράκια και τα βράζουμε για περίπου 10’. Κρατάμε μερικά κεφαλάκια -τα πιο μικρά- ακέραια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το υπόλοιπο σώμα τους. Τα διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο.

Πέστο βασιλικού: Στο μούλτι χτυπάμε καλά τα φύλλα βασιλικού με το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αναμειγνύουμε το πέστο με τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν.

Σερβίρισμα: Γεμίζουμε τις ντομάτες με τα καλαμαράκια και κλείνουμε με το καπάκι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας και κρατάμε τα καπάκια τους στην άκρη. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας αδειάζουμε το εσωτερικό τους.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τον ζωμό και το αρωματικό μπουκέτο (μπουκέ γκαρνί). Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε καλαμαράκια και τα βράζουμε για περίπου 10’. Κρατάμε μερικά κεφαλάκια -τα πιο μικρά- ακέραια και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες το υπόλοιπο σώμα τους. Τα διατηρούμε σε μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 3

Πέστο βασιλικού: Στο μούλτι χτυπάμε καλά τα φύλλα βασιλικού με το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα και το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Αναμειγνύουμε το πέστο με τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστούν.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Γεμίζουμε τις ντομάτες με τα καλαμαράκια και κλείνουμε με το καπάκι. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση