ntomata-gem-laxanika-gauro
clock icon
50'

Ντομάτες γεμιστές με κρύα λαχανικά και γαύρο ξιδάτο

Υλικά

  • 8 μεγάλες ντομάτες πομοντόρι
  • Για τον γαύρο

  • 16 γαύρους φιλεταρισμένους
  • 300-400γρ. αλάτι χοντρό
  • 200γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 300γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • 500ml ηλιέλαιο
  • Για τα κρύα λαχανικά

  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά πορτοκαλί
  • 1 μέτριο κολοκύθι
  • 1 κρεμμυδάκι, φρέσκο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αυτό το μεζεδάκι με λαχανικά και ξιδάτο γαύρο που σερβίρετε μέσα σε ντομάτες, είναι το τέλειο συνοδευτικό για ούζο και τσίπουρο.

Για τον γαύρο: Σε ένα ταψί ρίχνετε αρκετό χοντρό αλάτι ώστε να καλυφθεί η βάση του. Μεταφέρετε τον φιλεταρισμένο γαύρο πάνω στο αλάτι δημιουργώντας την πρώτη στρώση. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας εναλλάξ χοντρό αλάτι και τα φιλέτα γαύρου. Αφήνετε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο να «ψηθεί» ο γαύρος.
Επειτα ξεπλένετε καλά τα φιλέτα ψαριού και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Στεγνώνετε τον γαύρο πιέζοντας την επιφάνειά του στο χαρτί. Στρώνετε τα φιλέτα σε ένα ταψί.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα λάιμ, το πιπέρι σε κόκκους και τη ρίγανη. Περιχύνετε τον γαύρο με τη μαρινάδα. Καλύπτετε το ταψί με μεμβράνη και πιέζετε ώστε να εφάπτεται με τον γαύρο. Ετσι το ψάρι θα είναι βυθισμένο στη μαρινάδα. Αφήνετε για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, σουρώνετε τον γαύρο από τη μαρινάδα και τον συντηρείτε στο ψυγείο.
Για τα λαχανικά: Κόβετε οριζόντια το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας κρατώντας τα καπάκια. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού αφαιρείτε το εσωτερικό τους, ψιλοκόβετε την ψίχα και τη ρίχνετε σε μπολ.
Κόβετε τις πιπεριές και το κολοκύθι σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνετε σε μπολ. Έπειτα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την ψίχα ντομάτας που κρατήσατε, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα με τις πιπεριές και τοποθετείτε τον γαύρο από πάνω, κλείνοντας με το καπάκι τους.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τον γαύρο: Σε ένα ταψί ρίχνετε αρκετό χοντρό αλάτι ώστε να καλυφθεί η βάση του. Μεταφέρετε τον φιλεταρισμένο γαύρο πάνω στο αλάτι δημιουργώντας την πρώτη στρώση. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία προσθέτοντας εναλλάξ χοντρό αλάτι και τα φιλέτα γαύρου. Αφήνετε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο να «ψηθεί» ο γαύρος.

Βήμα 2

Επειτα ξεπλένετε καλά τα φιλέτα ψαριού και τα μεταφέρετε σε ένα ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Στεγνώνετε τον γαύρο πιέζοντας την επιφάνειά του στο χαρτί. Στρώνετε τα φιλέτα σε ένα ταψί.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολ χτυπάτε με αβγοδάρτη το ξίδι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα λάιμ, το πιπέρι σε κόκκους και τη ρίγανη. Περιχύνετε τον γαύρο με τη μαρινάδα. Καλύπτετε το ταψί με μεμβράνη και πιέζετε ώστε να εφάπτεται με τον γαύρο. Ετσι το ψάρι θα είναι βυθισμένο στη μαρινάδα. Αφήνετε για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν, σουρώνετε τον γαύρο από τη μαρινάδα και τον συντηρείτε στο ψυγείο.

Βήμα 4

Για τα λαχανικά: Κόβετε οριζόντια το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας κρατώντας τα καπάκια. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού του γλυκού αφαιρείτε το εσωτερικό τους, ψιλοκόβετε την ψίχα και τη ρίχνετε σε μπολ.

Βήμα 5

Κόβετε τις πιπεριές και το κολοκύθι σε μικρά κυβάκια και τα ρίχνετε σε μπολ. Έπειτα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, την ψίχα ντομάτας που κρατήσατε, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα με τις πιπεριές και τοποθετείτε τον γαύρο από πάνω, κλείνοντας με το καπάκι τους.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση