tomates-gemistes-me-melitzana
clock icon
1:30'

Ντομάτες γεμιστές με ψητά κυβάκια μελιτζάνας, μυρωδικά και τυρί

Υλικά

  • 8 μέτριες ντομάτες, ώριμες
  • 400γρ. μελιτζάνες φλάσκες, σε μικρά κυβάκια (πάχους 1,5εκ.)
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 250γρ. γραβιέρα, σε κυβάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εναλλακτικά γεμιστά, με τη γέμιση του ρυζιού να αντικαθίσταται από ψητή μελιτζάνα και τυρί. Να τα δοκιμάσετε, θα σας ενθουσιάσουν!

Κόβετε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και τις αδειάζετε από τη σάρκα τους. Αλατίζετε το εσωτερικό τους και τις αναποδογυρίζετε να στραγγίξουν καλά.

Παίρνετε την ψίχα από δύο ντομάτες που αδειάσατε και την ψιλοκόβετε. Περνάτε την υπόλοιπη ψίχα από το μπλέντερ να πολτοποιηθεί και φυλάτε ένα φλιτζάνι. Το υπόλοιπο το φυλάτε για άλλο φαγητό.

Ανακατεύετε σε μπολ τα κυβάκια της μελιτζάνας με το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Όταν καλυφθούν με τα μυρωδικά προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να ποτιστούν με το λάδι.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Στρώνετε τα κυβάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα μέχρι να μαλακώσουν.

Ανακατεύετε τα ψημένα κυβάκια μελιτζάνας με το τυρί και την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας. Δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα και τις κλείνετε με το καπάκι τους.

Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ταψί και τις περιχύνετε με το ένα φλιτζάνι πολτοποιημένης ψίχας ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το φαγητό να πάρει λίγο χρώμα από πάνω. Σερβίρετε τις ντομάτες με όση σάλτσα έμεινε στο ταψί και τις πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε ένα καπάκι από κάθε ντομάτα και τις αδειάζετε από τη σάρκα τους. Αλατίζετε το εσωτερικό τους και τις αναποδογυρίζετε να στραγγίξουν καλά.

Βήμα 2

Παίρνετε την ψίχα από δύο ντομάτες που αδειάσατε και την ψιλοκόβετε. Περνάτε την υπόλοιπη ψίχα από το μπλέντερ να πολτοποιηθεί και φυλάτε ένα φλιτζάνι. Το υπόλοιπο το φυλάτε για άλλο φαγητό.

Βήμα 3

Ανακατεύετε σε μπολ τα κυβάκια της μελιτζάνας με το σκόρδο, το θυμάρι ή τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Όταν καλυφθούν με τα μυρωδικά προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε να ποτιστούν με το λάδι.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Στρώνετε τα κυβάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 5

Ανακατεύετε τα ψημένα κυβάκια μελιτζάνας με το τυρί και την ψιλοκομμένη ψίχα ντομάτας. Δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι. Γεμίζετε τις ντομάτες με το μίγμα και τις κλείνετε με το καπάκι τους.

Βήμα 6

Τοποθετείτε τις ντομάτες σε ταψί και τις περιχύνετε με το ένα φλιτζάνι πολτοποιημένης ψίχας ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι. Ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι το φαγητό να πάρει λίγο χρώμα από πάνω. Σερβίρετε τις ντομάτες με όση σάλτσα έμεινε στο ταψί και τις πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb