ntomatokeftedes
clock icon
30'

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Υλικά

  • 1 κιλό ντοματάκια άνυδρα σφιχτά, ώριμα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλεύρι όσο πάρει
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • καππαρόφυλλα για γαρνίρισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αν δεν έχετε άνυδρα ντοματάκια, χρησιμοποιείστε κανονικές σφιχτές ντομάτες. Τις ψιλοκόβετε και τις αφήνετε να στραγγίξουν σε σουρωτήρι για 1 ώρα περίπου. Μετά τις ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά.

Παραδοσιακό έδεσμα της Σαντορίνης για μεζέ ή πρώτο πιάτο. Γίνεται με μικρά, άνυδρα ντοματάκια που αφθονούν στο νησί, πάντα ψιλοκομμένα και ποτέ τριμμένα, ανακατεμένα με μπόλικα κρεμμύδια και μυρωδικά.

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα ντοματάκια. Τα ανακατεύετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και βάζετε τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας σφιχτός χυλός σαν πηχτό μέλι.
Βάζετε το χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε, αν βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και ρίχνετε το μίγμα κουταλιά κουταλιά. Όταν οι ντοματοκεφτέδες ψηθούν από τη μία πλευρά, τους γυρίζετε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη.
Τους αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρετε χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισμένους με καππαρόφυλλα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε και ψιλοκόβετε τα ντοματάκια. Τα ανακατεύετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και βάζετε τόσο αλεύρι όσο να γίνει ένας σφιχτός χυλός σαν πηχτό μέλι.

Βήμα 2

Βάζετε το χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα ώστε, αν βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι και ρίχνετε το μίγμα κουταλιά κουταλιά. Όταν οι ντοματοκεφτέδες ψηθούν από τη μία πλευρά, τους γυρίζετε μέχρι να ροδίσουν και από την άλλη.

Βήμα 4

Τους αφήνετε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας και τους σερβίρετε χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισμένους με καππαρόφυλλα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Aντωνία Κατή