GIWTHS-OgratenLaxanikon2

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

clock icon
2:5'

Ογκρατέν με λαχανικά και μπεσαμέλ

Υλικά

  • 1 κουτί Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουνουπίδι μικρό
  • 2 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια λευκά κομμένα μισοφέγγαρα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2500 ml γάλα
  • 50 γρ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 100 γρ. γκούντα, τριμμένο

Ζουμερό και κρεμώδες ογκρατέν φούρνου, που θα ξετρελάνει ολόκληρη την οικογένεια. Τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ απογειώνουν τη συνταγή, και την κάνουν σταθερή επιλογή για το τραπέζι της Κυριακής.

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε για 20΄ σε νερό και ξύδι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20΄. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κουνουπίδι μαζί με 1 λίτρο (5 φλιτζάνια τσαγιού) γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 15΄. Αφού βράσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα. Στο μίξερ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτοντας 1,5 λίτρο (7 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα και άλλα 500 ml (2 ½ φλιτζάνια τσαγιού) γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι, και τα χτυπάμε μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνουμε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε ε με την μπεσαμέλ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τελειώνετε με μία στρώση τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 190°C για 55΄ μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε για 20΄ σε νερό και ξύδι. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες για 20΄. Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το κουνουπίδι μαζί με 1 λίτρο (5 φλιτζάνια τσαγιού) γάλα και το αφήνουμε να βράσει για 15΄. Αφού βράσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το γάλα. Στο μίξερ ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, προσθέτοντας 1,5 λίτρο (7 ½ φλιτζ. τσαγιού) γάλα και άλλα 500 ml (2 ½ φλιτζάνια τσαγιού) γάλα από αυτό μέσα στο οποίο έβρασε το κουνουπίδι, και τα χτυπάμε μέχρι η μπεσαμέλ να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Βήμα 3

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ στρώνουμε τις μισές πατάτες, το μισό κουνουπίδι, το μισό τριμμένο τυρί και το μισό μείγμα μανιταριών και καλύπτουμε ε με την μπεσαμέλ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και τελειώνετε με μία στρώση τριμμένο τυρί.

Βήμα 4

Ψήνουμε στους 190°C για 55΄ μέχρι να χρυσαφίσει η μπεσαμέλ. Τέλος, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.