ΜPROYSKETES
clock icon
40'

Ορεκτικές μπρουσκέτες

Υλικά

    Μαϊντανοσαλάτα κυκλαδίτικη με χταπόδι

  • 1 πλοκάμι χταπόδι ξιδάτο
  • 2 φλιτζάνια μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια ψωμί μουλιασμένο, στυμμένο
  • 1 πατάτα βραστή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Πικάντικη σάλτσα ντομάτας με γαρίδες

  • 2 ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κρεμμύδι, σε ψιλά καρεδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σκόνη
  • λίγο ξερό δυόσμο
  • αλάτι
  • 10 βραστές γαρίδες
  • Λούζα Τήνου με κυδωνόπαστο και καρύδια

  • 10 φέτες λούζα (παστό χοιρινό)
  • 1 κυδωνόπαστο
  • 4 καθαρισμένα καρύδια
  • Μαριναρισμένος γαύρος με ντομάτα

  • 300 γρ. γαύρο μαρινάτο
  • 1 ντομάτα σε φέτες

Ολη η Ελλάδα σε μια σειρά από εύκολα και θαυμαστά μεζεδάκια πάνω σε μπρουσκέτες για το καθημερινό ή το γιορτινό τραπέζι. Για ουζοκατάνυξη με όλη την παρέα!

Μαϊντανοσαλάτα με χταπόδι: Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την κάππαρη και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό. Απλώνουμε σε μπαγκέτα και από πάνω ροδέλες χταποδιού. (Συνταγή της Νικολέτας Φωσκόλου)
Πικάντικη σάλτσα με γαρίδες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να αναμειχθούν τα αρώματα. Απλώνουμε τη σάλτσα στις μπαγκέτες και από πάνω μια βραστή γαρίδα. Σερβίρουμε αμέσως.
Λούζα Τήνου με κυδωνόπαστο: Απλώνουμε στην μπαγκέτα τη λούζα, το κυδωνόπαστο, τα καρύδια και σερβίρουμε.
Γαύρος με ντομάτα: Στις φέτες της μπαγκέτας απλώνουμε από 2 φέτες ντομάτας και 2 φιλέτα γαύρου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαϊντανοσαλάτα με χταπόδι: Βάζουμε στο μπλέντερ τον μαϊντανό, το κρεμμύδι, την κάππαρη και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε στο μπλέντερ μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο πολτό. Απλώνουμε σε μπαγκέτα και από πάνω ροδέλες χταποδιού. (Συνταγή της Νικολέτας Φωσκόλου)

Βήμα 2

Πικάντικη σάλτσα με γαρίδες: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να αναμειχθούν τα αρώματα. Απλώνουμε τη σάλτσα στις μπαγκέτες και από πάνω μια βραστή γαρίδα. Σερβίρουμε αμέσως.

Βήμα 3

Λούζα Τήνου με κυδωνόπαστο: Απλώνουμε στην μπαγκέτα τη λούζα, το κυδωνόπαστο, τα καρύδια και σερβίρουμε.

Βήμα 4

Γαύρος με ντομάτα: Στις φέτες της μπαγκέτας απλώνουμε από 2 φέτες ντομάτας και 2 φιλέτα γαύρου.