soupa_ouggareziki
clock icon
2:40'

Ουγγαρέζικη σούπα Γκούλας

Υλικά

  • ½ κιλό μοσχάρι, χτένι
  • 1 μοσχαρίσιο κόκκαλο με μεδούλι
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά κόκκινη, σε μικρούς κύβους
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού ματζουράνα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 1½ λίτρο ζωμό βοδινού
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
  • αλάτι, πιπέρι

Η παραδοσιακή σούπα «Γκούλας» προέρχεται από την Ουγγαρία και έχει ρίζες στον Μεσαίωνα. Φέρτε άρωμα Ευρώπης σπίτι σας και απολαύστε ένα ξεχωριστό γεύμα.

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε και το μεταφέρετε σε πιατέλα.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρατε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά και επαναφέρετε στην κατσαρόλα το κρέας.
Προσθέτετε το ζωμό και το κόκκαλο, χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζετε για 1 με 1,5 ώρα. Αφαιρείτε στη συνέχεια το κόκκαλο, ρίχνετε μέσα τις πατάτες και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας, να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε και το μεταφέρετε σε πιατέλα.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρατε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά και επαναφέρετε στην κατσαρόλα το κρέας.

Βήμα 3

Προσθέτετε το ζωμό και το κόκκαλο, χαμηλώνετε την θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σιγοβράζετε για 1 με 1,5 ώρα. Αφαιρείτε στη συνέχεια το κόκκαλο, ρίχνετε μέσα τις πατάτες και βράζετε για 30 λεπτά ακόμα ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.