pagoto-mango-fraoula
clock icon
35'

Παγωτό μάνγκο – φράουλα

Υλικά

  • 400γρ. μάνγκο ώριμα
  • 400γρ. φράουλες καθαρισμένες, πολτοποιημένες
  • 3 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • ξύσμα από ½ λεμόνι
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη (1 για το παγωτό και 1 για τον πολτό των φρούτων)
  • 700ml γάλα
  • 500ml κρέμα γάλακτος
  • 10 κρόκους αβγών
  • Για το σερβίρισμα

  • φρέσκο μάνγκο, σε φέτες
  • φράουλες ολόκληρες

Σπιτικό παγωτό μάνγκο και φράουλα για όσους αγαπούν τις φρουτένιες, γλυκές απολαύσεις.

Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και, όταν ζεσταθεί το μίγμα (χωρίς να πάρει βράση), το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς.
Ύστερα το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα, χωρίς να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δοκιμάσετε την κρέμα, πρέπει να στέκεται στην ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καθαρίζετε τα μάνγκο, τα κόβετε σε κομμάτια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη. Πολτοποιείτε και τις φράουλες με το άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρης.
Προσθέτετε στον πολτό των μάνγκο το μισό μίγμα του παγωτού και ανακατεύετε. Κάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο μίγμα παγωτού και τον πολτό από τις φράουλες. Μεταφέρετε με τη σειρά τα δύο μίγματα σε παγωτομηχανή και τα παγώνετε. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάζετε τα μίγματα σε δύο ξεχωριστά μεταλλικά σκεύη με καπάκι και τα βάζετε στην κατάψυξη. Κάθε 1-2 ώρες τα βγάζετε και τα ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσουν πάγο.
Σερβίρετε τα παγωτά σε μπολ, κόβοντάς τα σε μπάλες με σκουπ παγωτού. Διακοσμείτε με φέτες από φρέσκο μάνγκο και ολόκληρες φράουλες αντίστοιχα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Χτυπάτε σε ένα μπολ με τον αβγοδάρτη τους κρόκους των αβγών με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και, όταν ζεσταθεί το μίγμα (χωρίς να πάρει βράση), το αποσύρετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 2

Ύστερα το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και την τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα, χωρίς να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν δοκιμάσετε την κρέμα, πρέπει να στέκεται στην ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού. Αποσύρετε την κρέμα από τη φωτιά, τη μεταφέρετε σε μπολ και αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Βήμα 3

Καθαρίζετε τα μάνγκο, τα κόβετε σε κομμάτια και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και μισό φλιτζάνι από τη ζάχαρη. Πολτοποιείτε και τις φράουλες με το άλλο μισό φλιτζάνι ζάχαρης.

Βήμα 4

Προσθέτετε στον πολτό των μάνγκο το μισό μίγμα του παγωτού και ανακατεύετε. Κάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο μίγμα παγωτού και τον πολτό από τις φράουλες. Μεταφέρετε με τη σειρά τα δύο μίγματα σε παγωτομηχανή και τα παγώνετε. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάζετε τα μίγματα σε δύο ξεχωριστά μεταλλικά σκεύη με καπάκι και τα βάζετε στην κατάψυξη. Κάθε 1-2 ώρες τα βγάζετε και τα ανακατεύετε με πιρούνι για να μην πιάσουν πάγο.

Βήμα 5

Σερβίρετε τα παγωτά σε μπολ, κόβοντάς τα σε μπάλες με σκουπ παγωτού. Διακοσμείτε με φέτες από φρέσκο μάνγκο και ολόκληρες φράουλες αντίστοιχα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb