PANTZAROSALATA _papazymouris2

Υλικά

  • Μερίδες: 4-6
  • 2 μεγάλα παντζάρια
  • 1 ξινόμηλο
  • 15 ml λευκό ξίδι
  • 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. καρυδόψιχα κομμένη στο μαχαίρι και λίγα επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
  • Φυλλαράκια από 4 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο
  • Αλάτι, πιπέρι

Μια δροσερή και τραγανή σαλάτα τεσσάρων εποχών πλούσια σε αντιθετικότητες γεύσεων, από γλυκό σε όξινο, αλλά και υφών, από το τραγανό στο κρεμώδες. Ταιριάζει σε γεύματα με έντονα χαρακτηριστικά ή σε μπουφέδες, αλλά και σαν ελαφρύ γεύμα.

Ετοιμάζετε τα παντζάρια: Αφαιρείτε τα φύλλα και καθαρίζετε τα παντζάρια με μαχαίρι εξωτερικά. Τα βάζετε σε κατσαρόλι σε μεσαία ένταση για περίπου 40’ να μαλακώσουν ως το κέντρο. Τα δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιούνται εύκολα είναι έτοιμα. Τα αφαιρείτε, τα ξεβγάζετε σε κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια τα κόβετε ροδέλες και μετά σε κυβάκια.

Ετοιμάζετε ταυτόχρονα τα υπόλοιπα υλικά: Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε αντίστοιχα κυβάκια. Κόβετε την καρυδόψιχα σε μικρότερα κομμάτια με μαχαίρι για να μη δημιουργήσετε τρίμμα. Κόβετε επίσης τα φύλλα του δυόσμου σε μικρά κομμάτια.

Συνθέτετε την παντζαροσαλάτα: Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κομμένο παντζάρι, το μήλο και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι όλο το γιαούρτι να πάρει ροζ χρώμα και το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο να μείνει η σαλάτα δροσερή.

Σερβίρισμα: Απ’ το μπολ που ανακατεύτηκε, μεταφέρετε την κρύα σαλάτα σε σαλατιέρα και βάζετε για διακόσμηση ένα φύλλο δυόσμου και μερικά σπασμένα καρύδια γύρω-γύρω.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα παντζάρια: Αφαιρείτε τα φύλλα και καθαρίζετε τα παντζάρια με μαχαίρι εξωτερικά. Τα βάζετε σε κατσαρόλι σε μεσαία ένταση για περίπου 40’ να μαλακώσουν ως το κέντρο. Τα δοκιμάζετε με ένα μαχαίρι και αν τρυπιούνται εύκολα είναι έτοιμα. Τα αφαιρείτε, τα ξεβγάζετε σε κρύο νερό για να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια τα κόβετε ροδέλες και μετά σε κυβάκια.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε ταυτόχρονα τα υπόλοιπα υλικά: Καθαρίζετε το ξινόμηλο και το κόβετε σε αντίστοιχα κυβάκια. Κόβετε την καρυδόψιχα σε μικρότερα κομμάτια με μαχαίρι για να μη δημιουργήσετε τρίμμα. Κόβετε επίσης τα φύλλα του δυόσμου σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 3

Συνθέτετε την παντζαροσαλάτα: Σε μεγάλο μπολ βάζετε το κομμένο παντζάρι, το μήλο και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε με κουτάλι μέχρι όλο το γιαούρτι να πάρει ροζ χρώμα και το ελαιόλαδο να ενσωματωθεί. Σκεπάζετε με μεμβράνη και βάζετε στο ψυγείο να μείνει η σαλάτα δροσερή.

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Απ’ το μπολ που ανακατεύτηκε, μεταφέρετε την κρύα σαλάτα σε σαλατιέρα και βάζετε για διακόσμηση ένα φύλλο δυόσμου και μερικά σπασμένα καρύδια γύρω-γύρω.