papardeles anoigma
clock icon
40'

Παπαρδέλες με ντομάτα, σκόρδο, τσίλι, μαϊντανό και ψίχουλα από ντάκο

Υλικά

  • 100 γρ. ντάκο
  • 1 κoυτ. γλυκού δενδρολίβανο ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί ξηρό
  • 2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 500 γρ. παπαρδέλες
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Φτιάχνουμε ένα λαχταριστό νηστίσιμο κοκκινιστό πιάτο με παπαρδέλες, ντομάτα και σκόρδο.

Σε μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε τον ντάκο, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι.
Χτυπάμε καλά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να θρυμματιστούν καλά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μεσαία κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ελαφρώς προσθέτουμε την ντομάτα.

Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε την κάππαρη μαζί με την πιπεριά τσίλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄. Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις
οδηγίες στη συσκευασία.

Στραγγίζουμε καλά χωρίς να τις κρυώσουμε και τις προσθέτουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τα θρύμματα από τον ντάκο και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλο μπλέντερ ρίχνουμε τον ντάκο, το δενδρολίβανο, τη ρίγανη και το θυμάρι.
Χτυπάμε καλά στη δυνατή ταχύτητα μέχρι να θρυμματιστούν καλά και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε μεσαία κατσαρόλα ή σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ελαφρώς προσθέτουμε την ντομάτα.

Βήμα 2

Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε την κάππαρη μαζί με την πιπεριά τσίλι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄. Σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις παπαρδέλες σύμφωνα με τις
οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 3

Στραγγίζουμε καλά χωρίς να τις κρυώσουμε και τις προσθέτουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και με τα θρύμματα από τον ντάκο και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφίες: STUDIO M