20181220173818_Diples-paradosiakes
clock icon
60'

Παραδοσιακές δίπλες με καρύδια και μέλι

Υλικά

  • 5 αβγά
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • 60ml ούζο ή τσίπουρο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 350γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 50γρ. γάλα
  • 650γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + λίγο ακόμα για το άνοιγμα των φύλλων
  • άφθονο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι

  • 500γρ. ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Για το στόλισμα

  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • κανέλα σε σκόνη
  • 2-3 κουτ. σούπας μέλι

Οι δίπλες είναι ένα από τα πιο κλασικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, που ενθουσιάζουν τους πάντες με την πλούσια γεύση τους.

Για τις δίπλες: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.
Σταματάτε το μίξερ και βάζετε τον γάντζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζετε σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον κάδο. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Κόβετε την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνετε το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετείτε ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγετε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε (2-3χιλ). Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια 5x10εκ. και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα φύλλα.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) με δύο πιρούνια στο χέρι, γυρίζετε σε ρολό. Δηλαδή, πιάνετε ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πιρουνιού την άκρη της δίπλας και με τη βοήθεια του δεύτερου πιρουνιού γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πρώτο πιρούνι. Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα τη βγάζετε και την αφήνετε σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλες τις δίπλες.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζετε το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βουτάτε τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τις δίπλες: Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα αβγά, το ούζο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και τη βανίλια. Χτυπάτε με το σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια ωραία, αφράτη κρέμα.

Βήμα 2

Σταματάτε το μίξερ και βάζετε τον γάντζο που είναι ειδικό για ζύμες. Ξαναβάζετε σε λειτουργία το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα και με ένα κουτάλι αρχίζετε να ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι. Χτυπάτε μέχρι να αποκτήσει η ζύμη ελαστικότητα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου. Σταματάτε το μίξερ και βγάζετε τον κάδο. Σκεπάζετε τη ζύμη με μια μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Βήμα 3

Κόβετε την ζύμη σε μικρά κομμάτια. Αλευρώνετε το τραπέζι ή τον πάγκο και τοποθετείτε ένα κομμάτι ζύμης. Με τον λεπτό πλάστη (βέργα) ανοίγετε όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε (2-3χιλ). Κόβετε το φύλλο σε κομμάτια 5x10εκ. και τα αφήνετε σκεπασμένα με πετσέτα μέχρι να κάνετε και τα υπόλοιπα φύλλα.

Βήμα 4

Σε μια κατσαρόλα βάζετε άφθονο ηλιέλαιο να ζεσταθεί. Ρίχνετε το πρώτο κομμάτι ζύμης και μόλις δείτε ότι αρχίζει να βγάζει φουσκαλίτσες (σε 15 δευτ.) με δύο πιρούνια στο χέρι, γυρίζετε σε ρολό. Δηλαδή, πιάνετε ανάμεσα στα δόντια του πρώτου πιρουνιού την άκρη της δίπλας και με τη βοήθεια του δεύτερου πιρουνιού γυρίζετε τη ζύμη γύρω από το πρώτο πιρούνι. Μόλις πάρει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα η δίπλα τη βγάζετε και την αφήνετε σε πιατέλα, στρωμένη με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το λάδι. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσετε με όλες τις δίπλες.

Βήμα 5

Για το σιρόπι: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και την κανέλα και βράζετε το σιρόπι για 3 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Αφήνετε στην άκρη μέχρι να γίνει χλιαρό.

Βήμα 6

Βουτάτε τις δίπλες στο σιρόπι και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα. Περιχύνετε με το μέλι και πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb & Ματίνα Πετρούτσα