fasolada
clock icon
1:30'

Παραδοσιακή φασολάδα

Υλικά

  • 500γρ. φασόλια ξερά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2-3 καρότα, σε ροδέλες
  • ½ κουτί συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 1-2 γεμάτες κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • ½ φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • ½ πιπεριά κόκκινη
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα καυτερή
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μια πεντανόστιμη και μοσχοβολιστή αχνιστή φασολάδα που κερδίζει επάξια μια θέση στο καθημερινό μας τραπέζι τώρα που ο καιρός κρυώνει.

Βάζετε τα φασόλια σε ένα ευρύχωρο μπολ με νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν όλο το βράδυ. Την επομένη χύνετε το νερό, τα ξεπλένετε και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να πάρουν δυο τρεις βράσεις.
Αμέσως μετά χύνετε το νερό και τα γυρίζετε πάλι στην κατσαρόλα γεμίζοντάς την ξανά με νερό μέχρι τη μέση περίπου. Βράζετε τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τα καρότα.
Αφού βράσουν καλά τα φασόλια ρίχνετε την ντομάτα, το σέλινο, την πιπεριά, αλατοπίπερο, την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον ή μέχρι να πήξει και να χυλώσει όμορφα η φασολάδα.
Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με επιπλέον ψιλοκομμένο σέλινο. Συνοδεύετε με ρέγκα, ελιές, φέτα και ένα κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φετούλες.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα φασόλια σε ένα ευρύχωρο μπολ με νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν όλο το βράδυ. Την επομένη χύνετε το νερό, τα ξεπλένετε και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να πάρουν δυο τρεις βράσεις.

Βήμα 2

Αμέσως μετά χύνετε το νερό και τα γυρίζετε πάλι στην κατσαρόλα γεμίζοντάς την ξανά με νερό μέχρι τη μέση περίπου. Βράζετε τα φασόλια μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε τα καρότα.

Βήμα 3

Αφού βράσουν καλά τα φασόλια ρίχνετε την ντομάτα, το σέλινο, την πιπεριά, αλατοπίπερο, την καυτερή πιπερίτσα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 15 λεπτά επιπλέον ή μέχρι να πήξει και να χυλώσει όμορφα η φασολάδα.

Βήμα 4

Τη σερβίρετε σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζοντας, αν θέλετε, με επιπλέον ψιλοκομμένο σέλινο. Συνοδεύετε με ρέγκα, ελιές, φέτα και ένα κρεμμύδι ξερό κομμένο σε φετούλες.