pasteli-apo-kinoa
clock icon
25'

Παστελάκια από κινόα

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • χυμό λεμονιού

Tips

  • Αν έχετε γλυπτικές ικανότητες, όσο ακόμα είναι ζεστό φτιάχνετε ένα κουταλάκι παστελάκι που το χρησιμοποιείτε για να φάτε ένα γλυκάκι και, αφού φάτε το γλυκάκι, τρώτε και το παστελάκι.
  • Μπορείτε αντί για ζάχαρη να βάλετε μέλι τη μισή ποσότητα δηλαδή 4 κουταλιές σούπας περίπου, αλλά να ξέρετε ότι το παστελάκι σας θα γίνει μαλακό και όχι τραγανό όπως γίνεται με τη ζάχαρη.

Εναλλακτικά παστέλια με κινόα, για να σνακ στο γραφείο, το σχολείο ή τη βόλτα. Συνοδεύουν εξαιρετικά και τον καφέ.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε τους σπόρους κινόα και τους καβουρδίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανοί, για 10 λεπτά περίπου. Τους βγάζετε και τους βάζετε σε μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη μαζί με δύο σταγόνες λεμόνι και τη λιώνετε να γίνει καραμέλα. Όταν αρχίσει να λιώνει, να απλώνεται και να γεμίζει φουσκάλες, ρίχνετε μέσα τους σπόρους της κινόα και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό περίπου.

Αδειάζετε το μίγμα επάνω σε ένα κομμάτι λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τη βοήθεια ενός πλάστη το απλώνετε σε δίσκο (λαδώστε τον πλάστη για να μην κολλήσει στο παστέλι). Κόβετε σε όποιο σχήμα θέλετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο, ρίχνετε τους σπόρους κινόα και τους καβουρδίζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν τραγανοί, για 10 λεπτά περίπου. Τους βγάζετε και τους βάζετε σε μπολ.

Βήμα 2

Στο ίδιο τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη μαζί με δύο σταγόνες λεμόνι και τη λιώνετε να γίνει καραμέλα. Όταν αρχίσει να λιώνει, να απλώνεται και να γεμίζει φουσκάλες, ρίχνετε μέσα τους σπόρους της κινόα και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό περίπου.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα επάνω σε ένα κομμάτι λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με τη βοήθεια ενός πλάστη το απλώνετε σε δίσκο (λαδώστε τον πλάστη για να μην κολλήσει στο παστέλι). Κόβετε σε όποιο σχήμα θέλετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb