pasteli me karyda
clock icon
60'

Παστέλι με σουσάμι, καρύδα και φακή

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια σουσάμι
  • 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι φακή βρασμένη al dente
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι ή μελάσα

Ένα δυναμωτικό σνακ με καρύδα αλλά και φακές, για πραγματικούς survivors!

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το πετιμέζι και το αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να αραιώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να σφίξει το μίγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο αφήσετε το παστέλι στη φωτιά τόσο πιο σκληρό γίνεται.
Απλώνετε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και, αφού κρυώσει λίγο, χαράζετε τα κομμάτια που θέλετε.
Αφήνετε το παστέλι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια κόβετε τα κομμάτια με βρεγμένο μαχαίρι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb - Ματίνα Πετρουτσά

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε μια κατσαρόλα το πετιμέζι και το αφήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία να αραιώσει. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε για 5 λεπτά πάνω στη φωτιά, ανακατεύοντας συχνά ή μέχρι να σφίξει το μίγμα και να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Όσο περισσότερο αφήσετε το παστέλι στη φωτιά τόσο πιο σκληρό γίνεται.

Βήμα 2

Απλώνετε το μίγμα σε ένα μικρό ταψί λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και, αφού κρυώσει λίγο, χαράζετε τα κομμάτια που θέλετε.

Βήμα 3

Αφήνετε το παστέλι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια κόβετε τα κομμάτια με βρεγμένο μαχαίρι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Olivia Webb - Ματίνα Πετρουτσά