Pastitsada_kotopoulo
clock icon
1:50'

Παστιτσάδα με κοτόπουλο

Υλικά

  • Μερίδες: 4-5
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ
  • 50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
  • 200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
  • 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
  • 500 ml ζεστό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 2 δαφνόφυλλα
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • αλάτι
  • Για το σπετσερικό

  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Αναζητώντας εκείνη τη γεύση που ορίζει το ελληνικό comfort food, στη σκέψη όλων έρχεται ένα κοκκινιστό. Η παστιτσάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα λαχταριστό κοκκινιστό, χάρη στο σπετσερικό. Είναι το φαγητό που θα γεμίσει το τραπέζι μας αναμνήσεις. Σερβίρεται απαραιτήτως με χοντρό μακαρόνι!

Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3΄-4΄, σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε με το κρασί, καπακώνουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το σπετσερικό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό, ζάχαρη, δαφνόφυλλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας από το σπετσερικό, αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βράζουμε τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3΄-4΄, σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Περιχύνουμε με το κρασί, καπακώνουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το σπετσερικό. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό, ζάχαρη, δαφνόφυλλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας από το σπετσερικό, αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Βράζουμε τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη