pastitsio
clock icon
1:55'

Παστίτσιο με κεφτεδάκια και φύλλο κρούστας

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • ½ κιλό μακαρόνια Νο 5
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, για τα μακαρόνια
  • 100γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 150γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη τριμμένη
  • 100γρ. κασέρι ψιλοτριμμένο στον τρίφτη
  • Για τη σάλτσα

  • 2 ποτήρια του νερού χυμό ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • λάδι για το άλειμμα των φύλλων
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα διαφορετικό “παστίτσιο” σε μορφή πίτας που θέλει το χρόνο του αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μπαγιάτικο ψωμί και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί. Συμπληρώνετε με λίγο νερό για να μουλιάσει καλά. Ύστερα από 10 λεπτά το στραγγίζετε και το στύβετε ελαφρά με το χέρι.
Το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά και ζυμώνετε δυνατά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και τη ρίγανη. Ζυμώνετε καλά και, τέλος, προσθέτετε το τριμμένο κασέρι κάνοντας ένα τελευταίο ζύμωμα. Πλάθετε με το χέρι σας μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας, τη δάφνη, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και με υπομονή βάζετε τα κεφτεδάκια ένα ένα μέσα στη σάλτσα που βράζει. Αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά. Μετά τα βγάζετε σιγά σιγά με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Κρατάτε τη σάλτσα που έμεινε χωριστά.
Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια πλαστική λεκάνη. Περιχύνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να περιμένουν.
Λαδώνετε καλά ένα μεσαίο ταψί του φούρνου με ένα πινέλο. Ντύνετε το εσωτερικό του ταψιού με δύο φύλλα πιάνοντας πάτο και τοιχώματα. Λαδώνετε και πάλι και βάζετε άλλα δύο φύλλα. Αδειάζετε τα μισά μακαρόνια μέσα στο ταψί πιέζοντάς τα απαλά με μια σπάτουλα.
Τοποθετείτε ισομετρικά τα κεφτεδάκια πάνω στα μακαρόνια. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνετε το σύνολο με τη σάλτσα που έχετε κρατήσει. Καλύπτετε το παστίτσιο με τέσσερα πέντε φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα ένα, και το κόβετε σε μερίδες όσο είναι ακόμα άψητο, φροντίζοντας το μαχαίρι σας να φτάσει μέχρι τον πάτο.
Το ψήνετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο (λειτουργία πάνω κάτω) στους 180°C για 30 λεπτά. Μετά βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον. Το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό στα πιάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα κεφτεδάκια: σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το μπαγιάτικο ψωμί και το περιχύνετε με το κόκκινο κρασί. Συμπληρώνετε με λίγο νερό για να μουλιάσει καλά. Ύστερα από 10 λεπτά το στραγγίζετε και το στύβετε ελαφρά με το χέρι.

Βήμα 2

Το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τον κιμά και ζυμώνετε δυνατά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Βήμα 3

Προσθέτετε το τριμμένο κρεμμύδι και τη ρίγανη. Ζυμώνετε καλά και, τέλος, προσθέτετε το τριμμένο κασέρι κάνοντας ένα τελευταίο ζύμωμα. Πλάθετε με το χέρι σας μικρά κεφτεδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε στο ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν λίγο χρώμα, ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας, τη δάφνη, την κανέλα και το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρει μια καλή βράση και με υπομονή βάζετε τα κεφτεδάκια ένα ένα μέσα στη σάλτσα που βράζει. Αφήνετε να βράσουν για 20 λεπτά. Μετά τα βγάζετε σιγά σιγά με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα. Κρατάτε τη σάλτσα που έμεινε χωριστά.

Βήμα 5

Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα βάζετε σε μια πλαστική λεκάνη. Περιχύνετε με ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να περιμένουν.

Βήμα 6

Λαδώνετε καλά ένα μεσαίο ταψί του φούρνου με ένα πινέλο. Ντύνετε το εσωτερικό του ταψιού με δύο φύλλα πιάνοντας πάτο και τοιχώματα. Λαδώνετε και πάλι και βάζετε άλλα δύο φύλλα. Αδειάζετε τα μισά μακαρόνια μέσα στο ταψί πιέζοντάς τα απαλά με μια σπάτουλα.

Βήμα 7

Τοποθετείτε ισομετρικά τα κεφτεδάκια πάνω στα μακαρόνια. Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Περιχύνετε το σύνολο με τη σάλτσα που έχετε κρατήσει. Καλύπτετε το παστίτσιο με τέσσερα πέντε φύλλα κρούστας, λαδώνοντάς τα ένα ένα, και το κόβετε σε μερίδες όσο είναι ακόμα άψητο, φροντίζοντας το μαχαίρι σας να φτάσει μέχρι τον πάτο.

Βήμα 8

Το ψήνετε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο (λειτουργία πάνω κάτω) στους 180°C για 30 λεπτά. Μετά βγάζετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30 λεπτά επιπλέον. Το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι, το κόβετε σε κομμάτια και το σερβίρετε ζεστό στα πιάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος- Food Styling: Tina Webb