lazania me kolokitha

clock icon
2:0'

Λαζάνια με κολοκύθα

Υλικά

    Για τη βάση και τη γέμιση

  • 1 πακέτο λαζάνια ΟΜΙΚΡΟΝ
  • 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη, σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μαραθόριζα, σε λεπτές φέτες
  • 3-4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ε.π. Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. ανθότυρο σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 8 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ λίτρο γάλα, χλιαρό
  • 3 κρόκους αβγών
  • ½ φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι

Στο γιορτινό τραπέζι ένα νόστιμο πιάτο με λαζάνια ΟΜΙΚΡΟΝ και γέμιση κολοκύθας κερδίζει τις εντυπώσεις και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.

Απλώνουμε την κολοκύθα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και, αφού την αλατίσουμε και τη ραντίσουμε με ελάχιστο ε.π. Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, την ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσει και να πάρουν χρώμα οι άκρες της, περίπου 25 λεπτά
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και τη μαραθόριζα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέσα την ψημένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα φυλλαράκια του μάραθου, το δυόσμο, το ανθότυρο, τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2-3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με το γάλα που κρατήσαμε και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτουμε Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.
Ανακατεύουμε στο μείγμα της κολοκύθας μισό φλιτζάνι από τη μπεσαμέλ.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε δύο τρεις κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους και κάνουμε από πάνω μια στρώση με λαζάνια. Ρίχνουμε πάνω τους το μισό μείγμα της γέμισης με την κολοκύθα, μια στρώση λαζάνια ΟΜΙΚΡΟΝ, το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης και λαζάνια. Τελειώνεουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Απλώνουμε την κολοκύθα σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και, αφού την αλατίσουμε και τη ραντίσουμε με ελάχιστο ε.π. Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, την ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C μέχρι να μαλακώσει και να πάρουν χρώμα οι άκρες της, περίπου 25 λεπτά

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό σκεύος και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μπέικον και τη μαραθόριζα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Ανακατεύουμε μέσα την ψημένη κολοκύθα, αλατοπιπερώνουμε και, εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τα φυλλαράκια του μάραθου, το δυόσμο, το ανθότυρο, τη μισή τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 3

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: Σε μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζουμε από την φωτιά. Κρατάμε 2-3 κουτ. σούπας από το χλιαρό γάλα και το υπόλοιπο το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει.

Βήμα 4

Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η κρέμα. Ανακατεύουμε τους κρόκους των αυγών με το γάλα που κρατήσαμε και μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, τους προσθέτουμε Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν οι κρόκοι στην κρέμα. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε στο μείγμα της κολοκύθας μισό φλιτζάνι από τη μπεσαμέλ.

Βήμα 6

Με ένα κουτάλι απλώνουμε δύο τρεις κουταλιές μπεσαμέλ στον πάτο ενός πυρίμαχου σκεύους και κάνουμε από πάνω μια στρώση με λαζάνια. Ρίχνουμε πάνω τους το μισό μείγμα της γέμισης με την κολοκύθα, μια στρώση λαζάνια ΟΜΙΚΡΟΝ, το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης και λαζάνια. Τελειώνεουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Βήμα 7

Πασπαλίζουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και ψήνουμε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή