patates me apaki graten_anoigma
clock icon
1:15'

Πατάτες γκρατέν με απάκι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 2 κιλά πατάτες
  • 300 γρ. απάκι κομμένο σε κυβάκια
  • 500 γρ. νεροκρέμμυδα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο γάλα
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 400 γρ. κασέρι Ξάνθης

Ο Γκίκας Ξενάκης μεταμορφώνει τις πατάτες σε ένα εντυπωσιακό ορεκτικό ή συνοδευτικό γκρατέν με σπέσιαλ τυρί και αλλαντικό.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ολόκληρες. Τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό. Τσιγαρίζουμε το απάκι για 1’ και έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Βάζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε στραγγίξει και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μη σπάσουν. Μαγειρεύουμε για περίπου 8-10’.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Ανάμεσα από τις πατάτες βάζουμε και το κασέρι. Αφού τις στρώσουμε, τις ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45’ και μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρονται χλιαρές.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ολόκληρες. Τις τοποθετούμε σε μπολ με νερό. Τσιγαρίζουμε το απάκι για 1’ και έπειτα το κρεμμύδι και το σκόρδο, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Βήμα 2

Βάζουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε στραγγίξει και προσθέτουμε το γάλα και την κρέμα. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν σε πολύ χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μη σπάσουν. Μαγειρεύουμε για περίπου 8-10’.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και με μία τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε σε ένα ταψί. Ανάμεσα από τις πατάτες βάζουμε και το κασέρι. Αφού τις στρώσουμε, τις ισιώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 4

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 45’ και μέχρι να πάρουν χρώμα χρυσαφένιο. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρονται χλιαρές.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M