patates-stifado
clock icon
1:30'

Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά και πετιμέζι

Υλικά

  • 2 κιλά πατατούλες μικρές, για φούρνο, πλυμμένες καλά, με τη φλούδας τους (ή μεγαλύτερες, σε όσο πιο μικρό μέγεθος βρείτε
  • 500γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, ολόκληρα και καθαρισμένα
  • 100ml ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1½ φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι, πολτοποιημένες, καλά στραγγισμένες (ή 1½ φλιτζάνι έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας)
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο, γεμάτη (ξερό και τριμμένο ή φρέσκο και ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 1½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο (τα φύλλα)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Αν δεν βρείτε μικρές πατατούλες για φούρνο και μάλιστα βιολογικές, μπορείτε να αγοράσετε πατάτες κανονικού μεγέθους. Τις πλένετε πολύ καλά, τις βράζετε ολόκληρες, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε στη μέση ή σε τέταρτα όταν πρόκειται να τις βάλετε στη γάστρα. Τις βιολογικές πατάτες τις ψήνετε με τη φλούδα τους, γίνονται εξαιρετικές. Αν είναι συμβατικές, είναι προτιμότερο να τις ξεφλουδίσετε.

Μια ωραία πρόταση για να συνοδεύσετε ψητά κρεατικά ή φούρνου.

Βάζετε τις πατατούλες σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις καλύπτετε καλά με κρύο νερό, ρίχνετε αλάτι και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά, μαγειρεύετε για 10 - 12 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Στραγγίζετε τις πατάτες. Αν είναι συμβατικής καλλιέργειας τις ξεφλουδίζετε και, αν είναι μεγάλες, τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και προσθέτετε νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει. Αφήνετε τα κρεμμυδάκια να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρετε από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βάζετε τις στραγγισμένες πατάτες και το μίγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτετε το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύετε με προσοχή.
Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζετε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και από πάνω σφικτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις πατατούλες σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τις καλύπτετε καλά με κρύο νερό, ρίχνετε αλάτι και ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρει βράση το νερό. Χαμηλώνετε ελαφρώς τη φωτιά, μαγειρεύετε για 10 - 12 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά. Στραγγίζετε τις πατάτες. Αν είναι συμβατικής καλλιέργειας τις ξεφλουδίζετε και, αν είναι μεγάλες, τις κόβετε κυδωνάτες. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε τα κρεμμυδάκια για στιφάδο και προσθέτετε νερό μέχρι που σχεδόν να τα καλύψει. Αφήνετε τα κρεμμυδάκια να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον πολτό από τις λιαστές ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό και αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βάζετε τις στραγγισμένες πατάτες και το μίγμα των κρεμμυδιών σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψί), προσθέτετε το ζωμό, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη και το μπαχάρι και ανακατεύετε με προσοχή.

Βήμα 4

Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζετε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και από πάνω σφικτά με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήνετε το φαγητό για 45 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή