patatosalata-anoigma
clock icon
45'

Πατατοσαλάτα με αγκινάρες και αυγά

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. πατάτες κατάλληλες για βράσιμο, με τη φλούδα
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • 5 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι
  • 6 αγκινάρες συντηρημένες σε λάδι, κομμένες στα 4
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 πασχαλινά αυγά, καθαρισμένα, κομμένα στα 4
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Μια πατατοσαλάτα με αγκινάρες αλλά και με αυγά που έχουν περισσέψει από το πασχαλινό τραπέζι.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πατάτες. Μόλις πάρουν βράση, τις μαγειρεύουμε για 25΄. Για να δούμε αν έχουν βράσει, τρυπάμε ελαφρά μία πατάτα στο κέντρο της με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι. Θα πρέπει να γλιστράει εύκολα. Δεν τις τρυπάμε συνέχεια για να μην πάρουν νερό μέσα. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς και μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το ρίχνουμε στις πατάτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις ελιές, τις αγκινάρες και την κάππαρη για 2΄. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του σκεύους στις πατάτες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το σχοινόπρασο και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στις πατάτες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσεκτικά. Προσθέτουμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πατάτες. Μόλις πάρουν βράση, τις μαγειρεύουμε για 25΄. Για να δούμε αν έχουν βράσει, τρυπάμε ελαφρά μία πατάτα στο κέντρο της με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι. Θα πρέπει να γλιστράει εύκολα. Δεν τις τρυπάμε συνέχεια για να μην πάρουν νερό μέσα. Τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς και μπορούμε να τις πιάσουμε χωρίς να καιγόμαστε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ σερβιρίσματος.

Βήμα 2

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και το ρίχνουμε στις πατάτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τις ελιές, τις αγκινάρες και την κάππαρη για 2΄. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του σκεύους στις πατάτες. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το σχοινόπρασο και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε στις πατάτες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσεκτικά. Προσθέτουμε τα αυγά, αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M