patatosalata
clock icon
50'

Πατατοσαλάτα με λαδολέμονο μαϊντανού

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες μέτριες, πλυμένες καλά, με τη φλούδα τους
  • 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 αβγά, βρασμένα σφιχτά
  • 8 ελιές μαύρες
  • 2 παντζάρια ψημένα, σε μικρούς κύβους (προαιρετικά)
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το λαδολέμονο μαϊντανού

  • 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα)
  • 150ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα

Νόστιμη και χορταστική πατατοσαλάτα που χρωστάει την ωραία γεύση της στο λαδολέμονο μαϊντανού.

Για το λαδολέμονο μαϊντανού: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό να βράσει. Αλατίζετε και ρίχνετε τα φύλλα του μαϊντανού. Βράζετε για 20 δευτερόλεπτα. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε σε μπολ με κρύο νερό. Σουρώνετε ξανά και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1-2 λεπτά επιπλέον.
Αδειάζετε το ελαιόλαδο με τα φύλλα μαϊντανού σε ένα ψιλό σουρωτήρι που έχετε στερεώσει σε ένα φλιτζάνι. Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού πιέζετε τα φυλλαράκια για να βγει καθαρό το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πετάτε τα πολτοποιημένα φύλλα. Ρίχνετε στο φλιτζάνι με το αρωματισμένο ελαιόλαδο τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και τις πατάτες και τις αφήνετε να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν ώστε να μπορείτε να τις δουλέψετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτετε τα αβγά ψιλοκομμένα, τις ελιές, τα παντζάρια (αν τα χρησιμοποιήσετε), τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ραντίζετε με το μισό λαδολέμονο μαϊντανού και ανακατεύετε απαλά με δύο κουτάλια.
Ραντίζετε και το υπόλοιπο λαδολέμονο μαϊντανού και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το λαδολέμονο μαϊντανού: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζετε αρκετό νερό να βράσει. Αλατίζετε και ρίχνετε τα φύλλα του μαϊντανού. Βράζετε για 20 δευτερόλεπτα. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε σε μπολ με κρύο νερό. Σουρώνετε ξανά και τα πολτοποιείτε στο μούλτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1-2 λεπτά επιπλέον.

Βήμα 2

Αδειάζετε το ελαιόλαδο με τα φύλλα μαϊντανού σε ένα ψιλό σουρωτήρι που έχετε στερεώσει σε ένα φλιτζάνι. Με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού πιέζετε τα φυλλαράκια για να βγει καθαρό το αρωματισμένο ελαιόλαδο. Πετάτε τα πολτοποιημένα φύλλα. Ρίχνετε στο φλιτζάνι με το αρωματισμένο ελαιόλαδο τον χυμό λεμονιού και τη μουστάρδα και χτυπάτε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα βάζετε νερό και τις πατάτες και τις αφήνετε να βράσουν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε, τις αφήνετε για λίγα λεπτά να κρυώσουν ώστε να μπορείτε να τις δουλέψετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε μέτριους κύβους και τις ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 4

Προσθέτετε τα αβγά ψιλοκομμένα, τις ελιές, τα παντζάρια (αν τα χρησιμοποιήσετε), τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ραντίζετε με το μισό λαδολέμονο μαϊντανού και ανακατεύετε απαλά με δύο κουτάλια.

Βήμα 5

Ραντίζετε και το υπόλοιπο λαδολέμονο μαϊντανού και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση