anoigma
clock icon
35'

Πατέ από συκωτάκια πουλιών

Υλικά

  • 250γρ. συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 μέτρια
  • 1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κρέας ή κοτόπουλο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
  • 1½ κουτ. γλυκού ματζουράνα φρέσκια
  • 1 μεγάλο σφηνάκι κονιάκ
  • 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 125γρ. βούτυρο αγελάδος + 25γρ. επιπλέον
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • ψωμί σε φέτες
  • κόκκους ροζ πιπέρι

Tips

  • Το πατέ ταιριάζει με οποιοδήποτε ψωμί αρκεί να είναι φρυγανισμένο και ζεστό. Όπως ταιριάζει και με αγγουράκι ή κρεμμύδι τουρσί, καθώς και με μια γλυκόξινη μαρμελάδα από ντομάτα, πιπεριά ή κρεμμύδι.
  • Το φρέσκο θυμάρι του ταιριάζει καλύτερα από το ξερό.

Οι Γάλλοι συνδυάζουν τα πατέ με τις γιορτές, αλλά με την ίδια χαρά τα απολαμβάνουν πάνω σε ζεστή φρυγανισμένη μπαγκέτα παρέα με κόκκινο κρασί στο δείπνο μιας καθημερινής που δεν έχουν όρεξη για μαγείρεμα. Οικονομικό και γκουρμέ, το πατέ από συκωτάκια πουλιών είναι το πιο φίνο από όλα.

Καθαρίζετε τα εντόσθια από τις ίνες και τα ψιλοκόβετε. Ψιλοκόβονται καλύτερα όταν τα αφήσετε για μισή ώρα στην κατάψυξη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα συκωτάκια με το μίγμα μπαχαρικών, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ματζουράνα και αλατοπίπερο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια.
Σβήνετε με το κονιάκ, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αλέθετε στο μπλέντερ με τα 25γρ. βούτυρο και τον μαϊντανό.
Στρώνετε το πατέ σε μπολ, λιώνετε τα υπόλοιπα 125γρ. βούτυρο και το απλώνετε ζεστό πάνω από το πατέ.
Το συντηρείτε για έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο και το σερβίρετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με κόκκους ροζ πιπεριού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τα εντόσθια από τις ίνες και τα ψιλοκόβετε. Ψιλοκόβονται καλύτερα όταν τα αφήσετε για μισή ώρα στην κατάψυξη.

Βήμα 2

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα συκωτάκια με το μίγμα μπαχαρικών, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι, τη ματζουράνα και αλατοπίπερο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθούν τα συκωτάκια.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κονιάκ, τα κατεβάζετε από τη φωτιά και τα αλέθετε στο μπλέντερ με τα 25γρ. βούτυρο και τον μαϊντανό.

Βήμα 4

Στρώνετε το πατέ σε μπολ, λιώνετε τα υπόλοιπα 125γρ. βούτυρο και το απλώνετε ζεστό πάνω από το πατέ.

Βήμα 5

Το συντηρείτε για έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο και το σερβίρετε πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με κόκκους ροζ πιπεριού.