clock icon
35'

Πέννες πικάντικες με σάλτσα ελιάς και ανθότυρο

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες
  • 40 - 50ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, σε λεπτές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας, κοφτή
  • 40ml κρασί λευκό, ξηρό
  • 3 κουτ. σούπας πάστα από ελιές Καλαμών
  • 2/3 φλιτζανιού ντομάτες λιαστές σε λάδι, ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, στραγγισμένη
  • 1 πιπερίτσα καυτερή, μικρή, ψιλοκομμένη, εάν είναι φρέσκια, ή τριμμένη εάν είναι ξερή
  • 1 φλιτζάνι άνηθο, χωρίς τα κοτσάνια, ψιλοκομμένο
  • 200γρ. ανθότυρο, λιωμένο με το πιρούνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Tips

  • Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε το ανθότυρο με φέτα. Κι αν νηστεύετε μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς...

Ένα πιάτο ζυμαρικών με πιπεράτη γεύση, όπου ο συνδυασμός της ελιάς, με την κάππαρη, τη λιαστή ντομάτα και το ανθότυρο να την κάνουν ακόμη πιο έντονη. Ετοιμάζεται γρήγορα και εύκολα και εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση του, όσο και με την συνδυασμό των υλικών.

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάτε κατά μέρος τουλάχιστον 300ml από το νερό που έβρασαν, τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για ½ λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.
Βάζετε στην κατσαρόλα τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει ο πελτές να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε περίπου 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε την πάστα ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και την καυτερή πιπερίτσα (φρέσκια ή ξερή) και ανακατεύετε. Προσθέτετε 2 κουτάλες από το νερό που έβρασαν οι πένες, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μία βράση η σάλτσα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύετε καλά, ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Τέλος, βάζετε τoν ανθότυρο και τον άνηθο και ανακατεύετε για μία τελευταία φορά για να απλωθούν παντού. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε τα ζυμαρικά ζεστά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα ζυμαρικά: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε τα ζυμαρικά αλ ντέντε, σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους. Κρατάτε κατά μέρος τουλάχιστον 300ml από το νερό που έβρασαν, τα στραγγίζετε και τα διατηρείτε ζεστά.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για ½ λεπτό, μέχρι να βγάλει το άρωμά του.

Βήμα 3

Βάζετε στην κατσαρόλα τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει ο πελτές να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε περίπου 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 4

Ρίχνετε την πάστα ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και την καυτερή πιπερίτσα (φρέσκια ή ξερή) και ανακατεύετε. Προσθέτετε 2 κουτάλες από το νερό που έβρασαν οι πένες, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μία βράση η σάλτσα. Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύετε καλά, ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Τέλος, βάζετε τoν ανθότυρο και τον άνηθο και ανακατεύετε για μία τελευταία φορά για να απλωθούν παντού. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε τα ζυμαρικά ζεστά.