penes-olikis-me-saltsa-xoriatikis

clock icon
25'

Πέννες ολικής άλεσης με σάλτσα χωριάτικης σαλάτας

Υλικά

  • 1 πακέτο πέννες ολικής άλεσης
  • 3 μέτριες ντομάτες, κόκκινες και σφιχτές
  • 2 αγγουράκια, πλυμένα καλά
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 10 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 150γρ. φέτα χοντροτριμμένη
  • αλάτι χοντρό, ρίγανη ξερή
  • φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και μερικά ολόκληρα κλαράκια για το σερβίρισμα

Η κλασική χωριάτικη σαλάτα δεν συνοδεύει τα ζυμαρικά μόνο στο πλάι, αλλά γίνεται και μια δροσερή και πολύ εύκολη σάλτσα. Τη λέτε και η απόλυτη καλοκαιρινή μακαρονάδα!

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.
Χαράζετε στις ντομάτες ένα σταυρό και τις ρίχνετε για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Τις βγάζετε και, αφού τις ξεπλύνετε με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ζαράκια. Σε ζαράκια κόβετε και το αγγούρι, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και αφού απομακρύνετε τα σποράκια τους.
Σε ένα μπολ ρίχνετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι και αλατίζετε με χοντρό αλάτι. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη, τα φυλλαράκια τη φρέσκιας ρίγανης και την ξερή. Περιχύνετε με το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.
Στραγγίζετε τα μακαρόνια και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σάλτσα χωριάτικης σαλάτας, τη φέτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαράκι φρέσκιας ρίγανης.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους.

Βήμα 2

Χαράζετε στις ντομάτες ένα σταυρό και τις ρίχνετε για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Τις βγάζετε και, αφού τις ξεπλύνετε με κρύο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις κόβετε σε ζαράκια. Σε ζαράκια κόβετε και το αγγούρι, χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα του και αφού απομακρύνετε τα σποράκια τους.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ρίχνετε τις ντομάτες, τα αγγουράκια, το κρεμμύδι και αλατίζετε με χοντρό αλάτι. Προσθέτετε τις ελιές, την κάππαρη, τα φυλλαράκια τη φρέσκιας ρίγανης και την ξερή. Περιχύνετε με το ξίδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε.

Βήμα 4

Στραγγίζετε τα μακαρόνια και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τη σάλτσα χωριάτικης σαλάτας, τη φέτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε πιάτα, διακοσμώντας το καθένα με ένα κλαράκι φρέσκιας ρίγανης.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή