20190204174003_mikri mauromatika
clock icon
1:35'

Πικάντικα μαυρομάτικα φασόλια με χοιρινή τηγανιά

Υλικά

    Για τα φασόλια

  • 300γρ. μαυρομάτικα φασόλια, μουσκεμένα για 1 ώρα σε νερό
  • 4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας πηχτό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο (½ καυτερό, ½ γλυκό ή όποια αναλογία προτιμάτε)
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την τηγανιά

  • 1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο από λαιμό ή σπάλα, σε μπουκιές
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ⅓ φλιτζανιού λευκό κρασί
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Αυτό το αγαπημένο πιάτο με χοιρινό και φασόλια ταιριάζει ιδανικά δίπλα σε ένα καλό λευκό κρασί.

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο. Τα βράζουμε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξαμε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

Για την τηγανιά: σοτάρουμε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα και σκορπάμε από πάνω την τηγανιά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα μαυρομάτικα σε λίγο νερό μέχρι να βγάλουν αφρό, τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο. Τα βράζουμε σε 900 ml νερό για 35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο, την ντομάτα, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 3

Στραγγίζουμε τα μαυρομάτικα και φυλάμε ένα φλιτζάνι από το ζωμό. Τα προσθέτουμε στη σάλτσα, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 8-10 λεπτά ώστε να αναμιχθούν τα αρώματά τους. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό των φασολιών που φυλάξαμε. Πρέπει να είναι πηχτή η σάλτσα τους αλλά όχι στεγνή.

Βήμα 4

Για την τηγανιά: σοτάρουμε το χοιρινό σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να αφρίσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει το κρέας και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοψήνουμε την τηγανιά για 35-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Προσθέτουμε το λεμόνι και το ανακατεύουμε.

Βήμα 5

Σερβίρουμε τα μαυρομάτικα και σκορπάμε από πάνω την τηγανιά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη