kotopoulo_gastra
clock icon
3:30'

Πικάντικο χωριάτικο κοτόπουλο με άγρια βότανα στη γάστρα και πατάτες οφτές

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 1/2 κιλό χωριάτικο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
  • 4 κουτ. σούπας πελτέ τομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
  • 300 ml χυμός πορτοκάλι μαζί με το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. σούπας ξερή μαντζουράνα
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι
  • 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 5 κόκκους μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • Για τις πατάτες

  • 600 γρ. πατάτες χοντροκομμένες με τη φλούδα τους
  • ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Αυτό το κοτόπουλο, που ψήνεται στη γάστρα με μια μαρινάδα πλούσια σε μπαχαρικά και μυρωδικά, συνοδεύεται από πατάτες ψημένες στη λαδόκολλα και είναι νοστιμότατο.

Σε μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον πελτέ με την πάπρικα, τη ματζουράνα, το θυμάρι και το σκόρδο για να γίνει μια μαρινάδα. Σε κεραμικό τηγάνι ροδίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κομμάτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές και τα καλύπτουμε στη συνέχεια με τη μαρινάδα, γυρίζοντάς τα να πάει παντού. Αλατίζουμε. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι, τα φύλλα δάφνης, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε φούρνο στους 170°C για περίπου 2 ώρες.

Τυλίγουμε τις πατάτες σε λαδόκολλα με ελαιόλαδο, δεντρολίβανο και τη σκελίδα σκόρδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο το κοτόπουλο σε μερίδες μαζί με τις πατάτες και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεταλλικό σκεύος ανακατεύουμε τον πελτέ με την πάπρικα, τη ματζουράνα, το θυμάρι και το σκόρδο για να γίνει μια μαρινάδα. Σε κεραμικό τηγάνι ροδίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κομμάτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές και τα καλύπτουμε στη συνέχεια με τη μαρινάδα, γυρίζοντάς τα να πάει παντού. Αλατίζουμε. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα μαζί με τον χυμό πορτοκάλι, τα φύλλα δάφνης, λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε φούρνο στους 170°C για περίπου 2 ώρες.

Βήμα 2

Τυλίγουμε τις πατάτες σε λαδόκολλα με ελαιόλαδο, δεντρολίβανο και τη σκελίδα σκόρδο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση περίπου ώρα. Σερβίρουμε σε ρηχό πιάτο το κοτόπουλο σε μερίδες μαζί με τις πατάτες και γαρνίρουμε με μία φέτα πορτοκάλι.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος