fterouges_anoigma
clock icon
2:20'

Πιπεράτες φτερούγες κοτόπουλου με χειροποίητη σος γιαουρτιού

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
  • Για τη μαρινάδα

  • 1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • 1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό
  • 1 κουτ. γλυκού σπόρους μάραθου
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι θαλασσινό
  • Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λάιμ
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ψήνουμε ζουμερές φτερούγες κοτόπουλου μαριναρισμένες με μυρωδάτα μπαχαρικά και συνοδεύουμε με δροσερή χειροποίητη σος γιαουρτιού.

ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
Βάζουμε σε ένα γουδί όλα τα μπαχαρικά και τα σπάμε με το γουδοχέρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το θαλασσινό αλάτι και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να καλυφθούν καλά οι φτερούγες από το μείγμα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο από 2 έως 12 ώρες για να μαριναριστούν.

Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τις φτερούγες στη σχάρα και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για περίπου 10′ ή μέχρι να ψηθούν καλά. Εναλλακτικά, τις βάζουμε μαζί με τη μαρινάδα τους σε μια λαμαρίνα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ επιπλέον μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με τις φτερούγες.

Διαδικασία

Βήμα 1

ΜΑΡΙΝΑΔΑ:
Βάζουμε σε ένα γουδί όλα τα μπαχαρικά και τα σπάμε με το γουδοχέρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το θαλασσινό αλάτι και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να καλυφθούν καλά οι φτερούγες από το μείγμα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο από 2 έως 12 ώρες για να μαριναριστούν.

Βήμα 2

Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τις φτερούγες στη σχάρα και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για περίπου 10′ ή μέχρι να ψηθούν καλά. Εναλλακτικά, τις βάζουμε μαζί με τη μαρινάδα τους σε μια λαμαρίνα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο.

Βήμα 3

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ επιπλέον μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με τις φτερούγες.