20181207183618_kolokythopita
clock icon
1:40'

Πίτα με κολοκύθα και καπνιστό τυρί

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 500γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 8 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • 440γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 2 κουτ. γλυκού νερό για το ψήσιμο
  • Για τη γέμιση

  • 1 φάκελος Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά
  • 200γρ. καπνιστό τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την κολοκύθα

  • 500γρ. κολοκύθα, σε μικρούς κύβους
  • ½ κουτ. σούπας Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Δεν υπάρχει καλύτερο ορεκτικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από μία κολοκυθόπιτα. Η Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ θα σας δώσει μία πλούσια γέμιση, ενώ το φύλλο θα το φτιάξετε εύκολα με Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ.

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να ποτιστεί η Φαρίνα με το βούτυρο. Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.
Για την κολοκύθα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ανακατεύετε σε μπολ όλα μαζί τα υλικά, τα απλώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνετε την κολοκύθα να κρυώσει.
Για τη γέμιση: Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Προσθέτετε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε το τυρί, την κολοκύθα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.
Με πλάστη ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο, πάνω σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση της κολοκύθας και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κόβετε σε λωρίδες πάχους 1εκ., τις οποίες τοποθετείτε πάνω από την πίτα χιαστί, φτιάχνοντας ένα πλέγμα.
Κόβετε ό,τι φύλλο περισσεύει, αλείφετε με το αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να πάρει χρώμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ με το αλάτι. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα, μέχρι να ποτιστεί η Φαρίνα με το βούτυρο. Προσθέτετε το γιαούρτι και ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 2

Για την κολοκύθα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ανακατεύετε σε μπολ όλα μαζί τα υλικά, τα απλώνετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Αφήνετε την κολοκύθα να κρυώσει.

Βήμα 3

Για τη γέμιση: Ετοιμάζετε την Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία. Προσθέτετε τα αβγά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Τέλος, προσθέτετε το τυρί, την κολοκύθα, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.

Βήμα 4

Με πλάστη ανοίγετε τα 2/3 της ζύμης σε φύλλο, πάνω σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια και την απλώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά. Ρίχνετε μέσα τη γέμιση της κολοκύθας και την απλώνετε ομοιόμορφα. Ανοίγετε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο και κόβετε σε λωρίδες πάχους 1εκ., τις οποίες τοποθετείτε πάνω από την πίτα χιαστί, φτιάχνοντας ένα πλέγμα.

Βήμα 5

Κόβετε ό,τι φύλλο περισσεύει, αλείφετε με το αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 180οC, μέχρι να ψηθεί το φύλλο και να πάρει χρώμα.