Spicy chickpea, potato and filo slice

ΣΤΟ ΠΙ ΚΑΙ ΦΙ

clock icon
45'

Πίτα με πατάτες, ρεβίθια και φέτα

Υλικά

  • 750 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους 2 εκ.
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, θρυμματισμένη
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας πάστα κάρι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 400 γρ. ρεβίθια σε βαζάκι, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο
  • 250 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 κουτ. σούπας μαύρο σουσάμι

Έχετε όρεξη για πίτα αλλά δεν έχετε στο σπίτι τα κατάλληλα υλικά; Νομίζετε! Αν έχετε πατάτες, ρεβίθια και φέτα, μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη και πρωτότυπη πίτα!

Μαγειρεύουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους σε βραστό αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3-4’ μέχρι να μαλακώσουν, διατηρώντας το σχήμα τους και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.
Ανακατεύουμε την πάστα κάρι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3’. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες πατάτες, τα ρεβίθια, λίγο νερό και μαγειρεύουμε για ακόμα 2΄-3΄ ή μέχρι τα λαχανικά να απορροφήσουν τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τον κόλιανδρο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί 28x23 με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε με 4-5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που μας έχουν απομείνει και βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 25’ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαγειρεύουμε τις πατάτες κομμένες σε κύβους σε βραστό αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα για 3-4’ μέχρι να μαλακώσουν, διατηρώντας το σχήμα τους και στη συνέχεια τις στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και μαγειρεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε την πάστα κάρι και τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 3’. Προσθέτουμε τις στραγγισμένες πατάτες, τα ρεβίθια, λίγο νερό και μαγειρεύουμε για ακόμα 2΄-3΄ ή μέχρι τα λαχανικά να απορροφήσουν τη σάλτσα. Ανακατεύουμε τον κόλιανδρο.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Αλείφουμε ένα βαθύ ταψί 28x23 με το λιωμένο βούτυρο. Στρώνουμε με 4-5 φύλλα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο. Ρίχνουμε όλη τη γέμιση και τη στρώνουμε καλά. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που μας έχουν απομείνει και βουτυρώνουμε. Πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι και ψήνουμε για 25’ ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε.