pita prasa-anoigma
clock icon
1:30'

Πίτα με πράσα, παριανή ξινομυζήθρα και μάραθο

Υλικά

  • 120 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 600 γρ. κρεμμύδια λευκά, κομμένα σε φέτες
  • 40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 ml γάλα
  • 400 γρ. ξινομυζήθρα Πάρου
  • 100 γρ. γραβιέρα Τήνου
  • 4 αυγά
  • 1 ματσάκι φρέσκο μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για όσους αγαπούν τις πίτες, το συγκεκριμένο πιάτο είναι ό,τι πρέπει! Η παριανή ξινομυζήθρα είναι αυτή που απογειώνει τη συνταγή.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα πράσα και τα κρεμμύδια, χωρίς να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε 2΄-3΄ να μαγειρευτεί και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C- 170°C, στις αντιστάσεις. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 4 φύλλα σε σχήμα σταυρού, αλείφοντας καθένα με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση και άλλα 2 φύλλα από πάνω, κλείνοντας και τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50΄.

Τα τελευταία 10΄ μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και το γκριλ στον φούρνο για έξτρα χρώμα. Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε σε κομμάτια.

Styling: Elena Jeffrey- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλατιά κατσαρόλα, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά τα πράσα και τα κρεμμύδια, χωρίς να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε 2΄-3΄ να μαγειρευτεί και εκτός φωτιάς, ρίχνουμε τα τυριά, τα αυγά και τον μάραθο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Βήμα 2

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C- 170°C, στις αντιστάσεις. Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε 4 φύλλα σε σχήμα σταυρού, αλείφοντας καθένα με ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση και άλλα 2 φύλλα από πάνω, κλείνοντας και τα φύλλα που εξέχουν σε κόθρο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50΄.

Βήμα 3

Τα τελευταία 10΄ μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε και το γκριλ στον φούρνο για έξτρα χρώμα. Ο συνολικός χρόνος εξαρτάται από τον κάθε φούρνο. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερη ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο εκτός φούρνου πριν σερβίρουμε σε κομμάτια.

Styling: Elena Jeffrey- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M