pitakia-me-verikoka-ANOIGMA
clock icon
50'

Πιτάκια με βερίκοκα, τυρί και δυόσμο

Υλικά

  • 1 πακέτο (450γρ.) σφολιατάκια στρογγυλά
  • 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
  • 300γρ. βερίκοκα φρέσκα χωρίς κουκούτσι, σε κυβάκια του 1εκ.
  • 150γρ. γραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο

Tips

  • Παραλλαγή 1: Αντί για γραβιέρα μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας με φορμαέλλα, σφέλα ή χαλούμι και να προσθέσετε στη γέμιση 1 κουτ. γλυκού αμύγδαλο ή φιστίκι ασπρισμένο και τριμμένο. Επίσης, αντί για βασιλικό ή δυόσμο μπορείτε να αρωματίσετε με λεμονοθύμαρο ή με ελάχιστη μαντζουράνα.
  • Παραλλαγή 2: Μπορείτε να φτιάξετε τα πιτάκια σας γλυκά. Τότε παραλείπετε το δυόσμο ή οποιοδήποτε άλλο αρωματικό, αντικαθιστάτε τα αλμυρά τυριά με ανθότυρο ή φρέσκια μυζήθρα και στο τέλος σερβίρετε τα πιτάκια σας πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη.
  • Παραλλαγή 3: Αντί για ατομικά πιτάκια μπορείτε να φτιάξετε μια τάρτα ως εξής: στρώνετε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρας με ένα φύλλο σφολιάτας. Κόβετε τα βερίκοκα σε φέτες, αλείφετε τη σφολιάτα με τη μαρμελάδα και στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα. Ανακατεύετε το τυρί με τα αρωματικά και τα σκορπάτε πάνω από τα βερίκοκα. Αν φτιάξετε τη γλυκιά εκδοχή, τότε ανακατεύετε το μαλακό τυρί με λίγο μεγαλύτερη ποσότητα μαρμελάδας και το στρώνετε πάνω στη σφολιάτα. Μετά στρώνετε από πάνω τα βερίκοκα σε φέτες. Η τάρτα θα χρειαστεί λίγο παραπάνω ψήσιμο. Αφήνετε να κρυώσει και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.

Συνταγή με πολλές παραλλαγές που μπορεί να παρουσιαστεί ως αλμυρό ή γλυκό πιάτο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη γραβιέρα με τη μαρμελάδα, τα φρέσκα βερίκοκα και το δυόσμο ή το βασιλικό.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και την τοποθετείτε στο κέντρο από κάθε σφολιατάκι. Αλείφετε τις άκρες τους με λίγο αβγό και τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρα.
Πατάτε τις άκρες τους με πιρούνι για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ταψί, σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους.
Αλείφετε τα πιτάκια με το υπόλοιπο αβγό και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη γραβιέρα με τη μαρμελάδα, τα φρέσκα βερίκοκα και το δυόσμο ή το βασιλικό.

Βήμα 2

Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε από μία γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και την τοποθετείτε στο κέντρο από κάθε σφολιατάκι. Αλείφετε τις άκρες τους με λίγο αβγό και τα διπλώνετε σε μισοφέγγαρα.

Βήμα 3

Πατάτε τις άκρες τους με πιρούνι για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζετε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ταψί, σε απόσταση 3εκ. μεταξύ τους.

Βήμα 4

Αλείφετε τα πιτάκια με το υπόλοιπο αβγό και τα ψήνετε στο φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε τα πιτάκια ζεστά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή