bolognese pizza
clock icon
45'

Πίτσα μπολονέζ

Υλικά

    Για τον κιμά

  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 20 γρ. Lurpak Soft ανάλατο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την πίτσα

  • 200 γρ. κιμά που ετοιμάσαμε
  • 100 γρ. Arla Mozzarella τριμμένη
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 25 γρ. Lurpak Soft ανάλατο, λιωμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
  • μερικά φύλλα βασιλικού, προαιρετικά
  • Γαι τη ζύμη της πίτσας

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • ½ κουτ. γλυκού ανθό αλατιού
  • 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το άλειμμα του σκεύους
  • 150 ml χλιαρό νερό, όχι καυτό

Αυτή η πίτσα με τον κιμά και την προσθήκη της τριμμένης μοτσαρέλα Arla είναι τόσο χορταστική, που μπορεί να αποτελέσει από μόνη της ένα κύριο γεύμα.

Για τη ζύμη: σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, μακριά από ρεύματα αέρα, για περίπου 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά.

Για τον κιμά: σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το Lurpak Soft. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρομε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει. Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί για πίτσα. Με την μπουνιά μας χτυπάμε τη ζύμη να πέσει ο όγκος της και την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του σκεύους μας. Τη μεταφέρουμε στο σκεύος και φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι (ο κόθρος).

Απλώνουμε τον κιμά πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με την Arla Mozzarella και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε το Lurpak Soft με το σκόρδο και αλείφουμε περιμετρικά το στεφάνι της ζύμης. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 15΄ ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Η ζύμη θα πρέπει να επανέρχεται πάλι πάνω αν την πιέσουμε με το δάχτυλο προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού αν θέλουμε και σερβίρουμε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη ζύμη: σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή, ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10΄ μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Τη βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο, μακριά από ρεύματα αέρα, για περίπου 1 ώρα. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον κιμά.

Βήμα 2

Για τον κιμά: σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το Lurpak Soft. Ρίχνουμε τον κιμά και τον σοτάρομε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να αλλάξει χρώμα και να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει. Κατόπιν προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγο ακόμα μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά και τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1΄. Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240οC στον αέρα. Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί για πίτσα. Με την μπουνιά μας χτυπάμε τη ζύμη να πέσει ο όγκος της και την ανοίγουμε σε στρογγυλό σχήμα λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του σκεύους μας. Τη μεταφέρουμε στο σκεύος και φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες ώστε να δημιουργηθεί ένα στεφάνι (ο κόθρος).

Βήμα 4

Απλώνουμε τον κιμά πάνω στη ζύμη και πασπαλίζουμε με την Arla Mozzarella και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε το Lurpak Soft με το σκόρδο και αλείφουμε περιμετρικά το στεφάνι της ζύμης. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 15΄ ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσουν τα τυριά. Η ζύμη θα πρέπει να επανέρχεται πάλι πάνω αν την πιέσουμε με το δάχτυλο προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού αν θέλουμε και σερβίρουμε.